Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lasse Gustavsson: ”Det krävs någonting utöver det vanliga”

Publicerad: 21 februari 2012, 06:02

Naturvårdschefen på WWF International, Lasse Gustavsson, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

WWFLasse Gustavsson

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Elisabeth Ohlson

Namn: Lasse Gustavsson
Ålder: 49
Arbetar som: Executive Director Conservation, WWF International, Schweiz

Favoritbok: Den tändande gnistan – hur små faktorer kan förändra världen, av Malcolm Gladwell
Originalets titel: The Tipping Point. How little things can make a big difference

Antal sidor: 239
Förlag: Prisma 2003. Originalförlag: Little, Brown and Company, USA 2000

Varför den bör läsas: Vi är på väg mot en planet med kanske 10 miljarder invånare som alla förstås vill ha mat i magen, tak över huvudet, utbildning, sjukvård och jobb (till att börja med). Redan idag överkonsumerar vi jordens resurser. Om vi ska klara av att skapa en framtid där människor lever i harmoni med naturen krävs stora förändringar. Vi måste skapa ekonomiska och juridiska incitement till långsiktig, rättvis och hållbar naturresursförvaltning och vi måste välja livsstilar som ryms inom resurserna för en planet.

Stora förändringar är möjliga, men det krävs någonting utöver det vanliga för att förändringsprocesser ska sätta full fart framåt..

• Hur skapar man förändringar på marknaden som räddar regnskog i Amazonas, Kongobäckenet och Borneo på en gång?
• Hur skyddar man 10% av världens hav på 8 år? (ja, det har världens regeringar förbundit sig till)
• Hur stoppar man den ökade illegala handeln med elfenben i länder med stor fattigdom, utbredd korruption och svaga regeringar?
• Hur stoppar man galopperande klimatförändringar?

Ibland känns det liksom nästan overkligt svårt, men då tänker jag på att bara under mina trettiofem år i den ideella världen har världen genomgått enorma förändringar flera gånger om. Tänk Tyskland utan Berlinmuren, Sydafrika utan apartheid, Internet, en afroamerikansk president i USA, Egypten utan Mubarak…

Malcolm Gladwells bok handlar om hur små händelser skapar sociala epedemier och leder till stora förändringar.

Boken har inspirerat mig mycket och hjälpt mig göra svåra, men nödvändiga val. För om ambitionerna är större än resurserna, och det är de ju alltid i ideella organisationer så måste man göra svåra strategiska val. Jag jobbar hårt för att få min egen organisation WWF att göra färre saker bättre och istället för att försöka göra allt, våga välja strategier som kan skapa tipping points som skapar resultat som är 100 eller kanske 1000 gånger större än vi klarar av på egen hand.

Bästa citatet:
“Världen stämmer inte med våra intuitiva föreställningar, hur gärna vi än skulle vilja…
De som lyckas skapa social epedemier gör inte bara vad de tycker är riktigt. De testar medvetet sin intuition”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Förutom ett exemplar till ledare för alla Sveriges ideella organisationer skulle jag vilja ge ett exemplar till biståndsminister Gunilla Carlsson. Hon verkar genuint intresserad av att skapa resultat i biståndet. Kanske kan Gladwell hjälpa henne att utforma en biståndspolitik som genom färre, men systemförändrande insatser ger ännu större och bättre resultat av det svenska biståndet. Det vore fantastiskt om vi kunde bidra till sociala epedemier som skapar en genuint hållbar utveckling som ger mat, vatten och energi till alla, samtidigt som vi lämnar plats till orörd natur och vilda djur.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

WWFLasse Gustavsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News