Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Låsta positioner på klimattoppmöte

Publicerad: 5 december 2014, 10:44

Förhandlarna har fastnat i föråldrat tänkande, rapporterar Diakonia


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFn

Den första optimismen på klimattoppmötet i Lima har övergått i dystrare tongångar, rapporterar biståndsorganisationen Diakonia. I onsdags strandade samtalen och nu får ländernas representanter själva ta fram och presentera nya textförslag.

– Vissa rika länder vill inte ens gå med på det som redan står i FN:s klimatkonvention, medan vissa fattiga länder håller fast vid den gamla uppdelningen av industri- och utvecklingsländer. En föråldrad struktur som togs fram för tjugo år sedan och som nu inte längre är relevant, när de rikaste utvecklingsländerna har mer resurser än de fattigaste industriländerna, säger klimatexperten Petter Lydén från Diakonia.

Enligt honom är det viktigt att tjänstemännen får fram texter som ministrarna kan ta ställning till under nästa veckas förhandlingar. Förhoppningen är att arbetet ska gå fortare när miljöministrarna ansluter, däribland Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson.

En central fråga i förhandlingarna är finansieringen av den gröna klimatfonden som man räknar med ska vara startklar i mitten av 2015. På mötet i Lima diskuteras hur mycket både länder och andra aktörer ska bidra med och vilka som ska få rätt att söka resurser ur denna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFn

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.