Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lästipset: Andreas Carlgren

Publicerad: 30 Augusti 2011, 04:21

”Att den glatt mig medan jag slitit med att nå framsteg för Östersjöns miljö behöver jag inte säga. Men också det vackra språket har lockat mig.”


Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Johan Ödmann

Namn: Andreas Carlgren
Ålder: 53 år
Arbetar som: Miljöminister (C)

Favoritbok: Havet, av Rachel Carson. Utgiven på Folket i Bilds förlag (svensk översättning 1966)

Varför den bör läsas: Alla känner till ”Tyst vår”– boken som väckte så många. Den finns sedan många år i min bokhylla, men jag väljer hennes bok ”Havet” som favorit. Den kom ut några år tidigare, och blev enormt uppmärksammad och prisbelönad. Hon var själv marinbiolog, så hon kunde sitt ämne. Här berättar hon om de väldiga världshaven, som ett eget kosmos fyllda av liv, ständigt i samspel med människans egen historia. Redan i skolan berättade min biologilärare om boken, han var med och väckte mitt engagemang för miljön. Han hade boken i sin bokhylla, men jag läste den aldrig. För några år sedan hittade jag den på antikvariat och köpte hem den. ”Mycket sällsynt, så fort den kommer in säljs den”, berättade killen i affären. Nu står den hemma i mitt arbetsrum. Att den glatt mig medan jag slitit med att nå framsteg för Östersjöns miljö behöver jag inte säga. Men också det vackra språket har lockat mig.

Bästa citatet: Carson hade velat bli skönlitterär författare – men det blev som populärvetenskaplig journalist hon fick ojämförlig och historisk betydelse. Läs till exempel slutorden i boken:

”Allt liv har sitt ursprung i havet; och efter många förvandlingar är det i havet, som detta samma livs döda rester till slut åter hamnar. Allt vänder till sist tillbaka till havet – till Okeanos, havsfloden, lika evig som tidens flöde: begynnelsen och änden.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag kommer att ge den till mina barnbarn. För att de, som jag, ska kunna glädjas åt Rachel Carsons genialiska förmåga att förena små exakta observationer med stora samhälleliga och historiska sammanhang.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.