Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lästipset: Anita Brodén

Publicerad: 6 September 2011, 05:32

”Som komplement till ett antal miljö- och klimatrapporter på kanslisvenska är denna bok en lisa för själen.”


Ämnen i artikeln:

Jan Björklund

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Anita Brodén
Ålder: 62 år
Arbetar som: Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Folkpartiet Liberalerna

Favoritbok: Årsbarn med Plejaderna, av Rolf Edberg
Antal sidor: 175

Varför den bör läsas: En "klassiker" där naturen och miljön beskrivs målande och poetiskt och med stor inlevelse och kunskap. Som komplement till ett antal miljö- och klimatrapporter på kanslisvenska är denna bok en lisa för själen. Rolf Edberg lyckas som få sätta ord på den skönhet och rikedom som finns i naturen. Storheten och mångfalden i miljön kryper in under huden vid beskrivningen om storlommens silverstreck över sjön samt över beskrivningen av skogens dofter, färger och fågelsång.

Det finns en djup oro över framtiden och en uppmaning till alla beslutsfattare att med snabbhet och kraft vidta nödvändiga åtgärder. Oron över kommande generationers möjlighet att få uppleva allt det sköna som beskrivs i boken känner säkert många igen. Men också framtidstron som uttrycks i trädplantering med barnbarnet eller lyckokänslan över jordens svindlande skönhet.

Favoritcitat: Ur ett av mina favoritkapitel, På tröskeln till en ny dag:

"Hur ska man förklara att några luftvibrationer kan fylla en människas inre med en så stilla glädje, att man frestas använda det stora ordet lycka? Jag vet ju att färgerna och fågelsången, morgonens lätta dofter och vinden som dröjande vaknar över sjön, själva ljuset och den stigande värmen endast är elektromagnetiska vågor av olika frekvenser. Jag vet att det är min hjärnas syn- och hörselcentra som översätter våren till ett spektrum av färger och en skala av ljud sådana jag upplever dem finns inne i mig – hur det är i själva naturen kan vi inte veta.
   Ändå denna stilla lycka över att finnas till just denna stund."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Min partiledare Jan Björklund som jag tillönskar en stunds vandring in i en spännande värld.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Jan Björklund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.