Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: David Jonstad

Publicerad: 4 juli 2011, 15:46

”I dag, när vår civilisation står inför historiens kanske mest övermäktiga utmaning – i form av klimatkris och överutnyttjade resurser – har hoppets högre makt bytt skepnad till något som i folkmun kallas för ”Ny teknik”.”


Ämnen i artikeln:

Svante Axelsson

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: José Figueroa

Namn: David Jonstad
Ålder: 34 år
Arbetar som: Klimatdebattör och författare till boken "Vår beskärda del".

Favoritbok: Myten om maskinen av Alf Hornborg (Daidalos)

Antal sidor:
254

Varför den bör läsas: När människor i medeltidens samhällen ställdes inför övermäktiga utmaningar vände man sig till Gud Fader i himlen med en from bön. Hoppet låg i att denna högre makt skulle ställa saker till rätta.

I dag, när vår civilisation står inför historiens kanske mest övermäktiga utmaning – i form av klimatkris och överutnyttjade resurser – har hoppets högre makt bytt skepnad till något som i folkmun kallas för ”Ny teknik”.

Men även om moderna maskiner kan vara nog så fantastiska så är de inte att förväxla med magi. Om detta påminner oss Alf Hornborg, professor i humanekologi, i en rad underhållande essäer. Det finns fysiska gränser för hur mycket energi som går att pressa ur marken. Det finns anledning att vara skeptisk till bilar som fått etiketten ”miljöeffektiv”, men ändå fordrat tonvis med ändliga resurser för att bli till. Maskiner, konstaterar Hornborg, har en förmåga att omfördela, snarare än att skapa resurser. Och omfördelningen sker i samtliga fall från världens fattiga periferier till dess rika centrum.

Med knivskarp penna petar Alf Hornborg hål på det moderna samhällets många gånger rätt uppblåsta föreställningar om hur tekniken räddar världen.

Bästa citatet:
”Som fisken är blind för vattnet vill jag hävda att människan i det moderna industrisamhället på ett egendomligt sätt är blind för den teknologi som omger henne.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Jag har fortfarande hopp om honom 🙂

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa tips som kommer efter sommaruppehållet – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev.
 

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Svante Axelsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.