Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: Håkan Wirtén

Publicerad: 21 juni 2011, 09:19

”Män står för nästan allt våld i samhället, vi män förbrukar i genomsnitt mer naturresurser etc. Bollen ligger hos oss, de många, vanliga männen.”


Ämnen i artikeln:

VärldsnaturfondenHåkan Wirtén

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Håkan Wirtén
Ålder: 49 år
Arbetar som: Generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF

Favoritbok: Med uppenbar känsla för stil. Av Stephan Mendel-Enk

Antal sidor: 127

Varför den bör läsas: En nätt liten bok på drygt 100 sidor som helt oväntat träffade mig med full kraft rakt i solar plexus. ”Ett reportage om manlighet” är underrubriken till boken som bland annat med utgångspunkt från fotbollens supporterklubbar tar upp frågor kring jämställdhet och manligt våld. Fotboll och jämställdhet? frågor som har intresserat och engagerat mig i åratal. Så vad var det som var nytt, vad var det som träffade mig?

Naket och skoningslöst naglade Mendel-Enk fast mig vid en obehaglig insikt som jag inte riktigt kunde värja mig ifrån. Dom flesta män är inte våldsamma, men vi män drar alla nytta av de som är det.

Och det finns enligt min mening kopplingar till ännu vidare frågor. Som världen ser ut idag är det fortfarande framförallt män som har makten att åstadkomma förändring i riktning mot minskat våld, fattigdomsbekämpning och en bättre miljö. Vad krävs för att vi ska få det att ske? Ett jämställt samhälle är knappast ett långsökt steg på vägen. Män står för nästan allt våld i samhället, vi män förbrukar i genomsnitt mer naturresurser etc. Bollen ligger hos oss, de många, vanliga männen.

Bästa citatet:
”De utför manlighetens dirty work, de är frontsoldaterna som offras för att vi andra ska gå fria”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Alla män!
Läs med öppet sinne (om du vågar!)

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News