Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: Isabella Lövin

Publicerad: 3 maj 2011, 05:20

”Vi kan inte bli lyckliga om vi samtidigt förstör miljön, behandlar djur och medmänniskor illa och upplever oss som ”psyken” utan riktig tillhörighet i den fysiska världen.”


Ämnen i artikeln:

Isabella LövinMiljöpartiet

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Fredrik Hjerling

Namn: Isabella Lövin
Ålder: 48 år
Arbetar som: EU-parlamentariker, Miljöpartiet

Favoritbok: The Voice of the Earth – An exploration of Ecopsychology (Phanes). Av Theodore Roszak

Antal sidor: 331

Varför den bör läsas: För att amerikanske historieprofessorn Roszak avhandlar religion och modern psykologi, och vetenskapens utveckling från Newton fram till systemteorier med sällsynt lärdom och intelligens och hittar länkar mellan den moderna individualistiska Freudbaserade synen på människan, vårt förment "rationella" sätt att förbruka jordens resurser på, och…. psykisk ohälsa!

Roszak pekar på att hela idén om den mänskliga individen, avskiljd från resten av naturen, är felaktig, och att vi vet alla om det innerst inne – och att vi kollektivt (och individuellt) mår dåligt av att det är från samhällets sida är sanktionerat som "normalt". Vi kan inte bli lyckliga om vi samtidigt förstör miljön, behandlar djur och medmänniskor illa och upplever oss som "psyken" utan riktig tillhörighet i den fysiska världen.

Samtidigt en hel del om fysik, astronomi och etik. Tankeväckande, klokt och oförfärat. Läs!

Bästa citatet:
"Scale down.
Slow down.
Democratize.
Decentralize.
Ecological goals that can heal the psyche; psycological values that can heal the planet."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Varför inte påven? Kyrkan skulle må bra av att inse att paradiset finns här och nu, och att människan inte står över skapelsen, utan är i den – med fantastiska gåvor och ett ansvar som bara kan användas i det här livet.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News