fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: Jens Holm

Publicerad: 24 maj 2011, 07:53

”Det fina med boken är att den tar ett helhetsgrepp: klimatförändringarna, ekosystem som utarmas, företagsledd genteknik och en allt intensivare djurhållning är frågor som tas upp.”

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietJens Holm

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Jann Lipka

Namn: Jens Holm
Ålder: 40 år
Arbetar som: riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Favoritbok: En värld utan bröd – om framtidens livsmedelsförsörjning. Av Wilfried Bommert

Antal sidor: 275 inklusive noter

Varför den bör läsas: Fokus för En värld utan bröd är hur vi ska kunna producera livsmedel till hela världens befolkning på ett hållbart sätt. Det fina med boken är att den tar ett helhetsgrepp: klimatförändringarna, ekosystem som utarmas, företagsledd genteknik och en allt intensivare djurhållning är frågor som tas upp.

Boken inleds med ett uttömmande kapitel om klimatförändringarna och livsmedelsförsörjningen. Med klimatförändringarna kommer allt mer odlingsbar mark förvandlas till öken på det södra halvklotet. Andra områden kommer att drabbas av höjningarna av havsnivåerna och intrång av saltvatten. Parat med befolkningsökningen kommer detta att ställa framtidens livsmedelsproduktion inför gigantiska utmaningar.

Wilfried Bommert, som är tysk agronom, konstaterar vidare att nästan hälften av världens spannmål används till att föda upp djur. När djuren tidigare åt det vi människor inte kunde äta utgörs foderstaten i västvärldens djurfabriker ofta av majs, raps, vete eller soja, alltså sådant som vi människor lika gärna hade kunnat äta. Med en ständigt ökande köttkonsumtion blir det svårare att brödföda jordens befolkning och djuruppfödningen blir allt intensivare. Det här är inte hållbart, menar Bommert.

Gentekniken sätts också under luppen. Visst kan skapandet av tåligare grödor och högre avkastning på skördarna vara något positivt, men baksidorna är många. Med genmodifierade grödor kommer också ett beroende av ett fåtal gigantiska agri-businessföretag. Ofta blir lantbrukarna beroende av att köpa utsädet samt använda särskilt anpassade insatsvaror som fungerar bara för den grödan. I rika länder kan det fungera, men i fattiga? Och med allt färre växtarter (som följer med genmodifieringen) blir också sårbarheten för förändringar i naturen större.

Antalet människor som plågas av hunger har de senaste åren stigit till över en miljard. Det kan förefalla utsiktslöst att finna en lösning på den dubbla utmaningen: mat åt alla och bevara planetens hållbarhet. Men Bommert har ett hoppfullt budskap. Han menar att politiken tydligare måste ta tag i jordbruksfrågan. Den kan inte längre styras av snäva särintressen och storföretag. Med en minskad köttkonsumtion, mer hållbart lantbruk, kraftiga minskningar av växthusgasutsläppen och ett kritisk förhållningssätt till genteknik kan problemet lösas. Som politiker känner jag mig extra kallad av ett sådant budskap.

Bästa citatet: "Oavsett om det handlar om förstörelsen av fruktbar åkerjord, vattenkvalitet, minskad biologisk mångfald eller klimatförändringar måste vi bli på det klara med att lantbruket står i medelpunkten för problemen." (sid 251)

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle ge den till landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som har ett stort intresse för mat, men behöver mer kunskap om hur livsmedelsproduktionen kan göras mer hållbar och etisk. Jag tänker inte minst på den kraftigt ökade konsumtionen av kött i Sverige. Borde inte Erlandsson verka för en ökad vegetarisk konsumtion? I En värld utan bröd får Erlandsson argumenten han behöver.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev