Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lästipset: Jessica Cederberg Wodmar

Publicerad: 7 Juni 2011, 04:31

”Förändring är en del av vårt vardagliga liv, men trots detta har de flesta av oss svårt att förändra oss och framförallt att gilla förändringar.”


Ämnen i artikeln:

Jessica Cederberg Wodmar

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Malin Gezelius

Namn: Jessica Cederberg Wodmar
Ålder: 40 år
Arbetar som: Expert på klimatkommunikation och hållbarhetskonsult, JCW Hållbar Kommunikation, författare till boken Klimatkoden

Favoritbok: Vem snodde osten? Hur vi tacklar förändringar. Av Spencer Johnson

Antal sidor: 92

Varför den bör läsas: Viktig kunskap behöver inte beskrivas genom långa och krångliga texter. Boken Vem snodde osten? är ett utmärkt kommunikativt exempel på att kärnfullt och kort kan ge kunskap som kan användas länge och brett. Min och många andras stora utmaning är just förändring. Hållbarhet kräver förändring! Klimatfrågan kräver förändring! Miljöfrågan kräver förändring! Förändring är en del av vårt vardagliga liv, men trots detta har de flesta av oss svårt att förändra oss och framförallt att gilla förändringar. Speciellt svårt har vi för förändringar som vi själva inte har valt. Att jobba med hållbarhet, klimat och miljöfrågor är att jobba med saker som ständigt förändrar sig. Sällan är det ett fritt val vilka saker som förändras i vår värld.

Förändring kan komma av många saker, ofta från fakta. Men den fakta vi behöver för att förändra det som behövs inom hållbarhet, klimat och miljö finns redan i väldigt stor utsträckning och nu måste den omsättas till praktik och leda till förändring. Min erfarenhet är att kunskap främst kommer från personliga möten med människor som vill dela med sig av fakta och egna erfarenheter. Det är inspirerande att andra ger mig möjlighet att dela deras kunskap och insikter för att diskutera vad det innebär för mig personligen och i det stora hela. Det står klart för mig att vi måste förändra vårt sätt att tänka och agera, det går inte att lösa problemen vi står inför med samma tankar som försatte oss i denna ohållbara situation. Och jag har upptäckt att när man tänker positivt kan man både påverka situationen och njuta av resan mot det nya målet. Allt handlar om hur man förhåller sig till förändring.

Bästa citatet:
”Han funderade över varför han alltid hade tänkt att en förändring automatiskt skulle leda till något sämre. Nu insåg han att förändringar också kunde leda till något bättre.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag ger bort mitt exemplar till miljöminister Andreas Carlgren, Sveriges miljömäktigaste, så att han kan se igenom alla de tunga koldimmor som den icke förnyelsebara sektorn släpper ut för att slippa förändra sig, med uppmaningen att han ska berätta Vem snodde osten? på varje möte han har med dem och alla andra bakåtsträvare framöver, för att vi behöver förändring NU!

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Jessica Cederberg Wodmar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.