Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: Mattias Goldmann

Publicerad: 23 augusti 2011, 05:19

”Utan att ens nämna UNFCCC, tvågradersmålet eller Sternrapporten blir det därmed ett kraftfullt manifest mot hysterisk konsumtion och för klimaträttvisa.”


Ämnen i artikeln:

Gröna BilisterTricoronaMattias Goldmann

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Mattias Goldmann
Ålder: 40
Arbetar som: Miljölobbyist, mest åt Gröna Bilister och Tricorona

Favoritbok: Det liv du kan rädda, av Peter Singer
Antal sidor: 223. Fri Tanke Förlag, 2009

Varför den bör läsas:
Du ser ett barn som håller på att drunkna i en fontän. Du kan rädda barnet, men då förstörs dina skor och du kommer för sent till jobbet. Självklart ingriper du. Tio barn håller på att drunkna i fontänen, och ni är tio vuxna som ser det. Du och fyra andra räddar var sin unge, men de andra fem vuxna går därifrån utan att hjälpa till. Har du gjort din andel och kan gå därifrån med gott samvete? Knappast, de allra flesta skulle argumentera att du har en skyldighet att kliva ut och hämta en unge till. Med exempel som dessa visar Peter Singer på hur orimligt vi beter oss. För med samma lilla uppoffring kan vi dagligen rädda de som annars dör av svält eller sjukdomar som är lätta att bota – men vi gör det inte, och vi väljer att avstå att hjälpa när vi ser hur många andra som inte heller hjälper. I stället spenderar vi pengarna på mineralvatten på flaska, nya kläder vi inte behöver eller annat överflöd.

Boken är nu två år gammal, men efter Norges hemska tragedi tar jag fram den igen. I tider där vi uttrycker vår solidaritet med de drabbade genom att lägga in en norsk flagga i vår Facebook-bild, visar Singer att vi har ett moraliskt ansvar att göra mycket mer. Skillnaden mellan den meningslösa massdöd under ödestimman på Utöya och den meningslösa massdöden varje timma i östra Afrika är att vi fortfarande kan förhindra den afrikanska svältdöden. Efter att ha läst ”Det liv du kan rädda” kan ingen längre köpa sig en latte utan att samtidigt fråga sig om det inte vore bättre att rädda ett liv med pengarna. Men Singer skriver inte bara om det korta perspektivet; i grunden finns här en allvarlig kritik mot den miljöförstörelse som främst drabbar de som inte varit med på festen, och inte kan köpa sig fria från konsekvenserna.

Singers bok känns så oändligt mycket mer angelägen än den senaste tidens störtflod av halvdana klimatböcker från författare man väntat sig mycket mer av, eftersom Singer börjar hos var och en av oss och drar ut konsekvenserna av vårt handlande. Utan att ens nämna UNFCCC, tvågradersmålet eller Sternrapporten blir det därmed ett kraftfullt manifest mot hysterisk konsumtion och för klimaträttvisa.

Bästa citatet: Jag tror inte jag gett någon bok så många hundöron som denna. Bäst är kanske försöken att definiera en "etisk minimigräns", där man förväntas dela med sig mer ju mer man har, samtidigt som Singer slår fast att den som ger bort allt bara framstår som ett ufo och därmed inte påverkar sin omgivning att bidra.

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Alla på pr- och reklambyråer som kämpar för ökad meningslös konsumtion. Om jag måste välja en enda? Ingvar Kamprad, han skulle kunna rädda många liv med alla de pengar han ändå vare sig vill eller hinner festa upp.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News