Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: Mikael Karlsson

Publicerad: 16 augusti 2011, 05:54

”Jag skulle ge den till Fredrik Reinfeldt, för att se om han skulle landa i samma rasande kritik som dåvarande partiledaren Carl Bildt gjorde 1986, när boken kom.”


Ämnen i artikeln:

Mikael KarlssonNaturskyddsföreningen

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Mikael Karlsson
Ålder: 41
Arbetar som: Ordförande Naturskyddsföreningen; miljöforskare

Favoritbok: Vetenskapen och förnuftet (1986) av George Henrik von Wright.
Antal sidor: 154 i pocketupplagan, Månpocket (1987).

Varför den bör läsas: Med miljökrisen har mänskligheten idag försatt sig i en historiskt unik och problematisk situation. Visst har vissa samhällen tidigare överutnyttjat naturresurser med kollaps som följd, men skalan har aldrig tidigare varit global, kanske heller inte så djupt förknippad med fundamenten i samhällsbygget, som vår syn på utvecklingsideal, teknik och vetenskap. Om vi på allvar ska kunna vända miljökrisen i dess motsats – och det tror jag är möjligt, min grundhållning är optimistisk – behöver vi därför vrida och vända även på djupt liggande stenar. Vi behöver föra en djup diskussion om värden, dels hur de genom vetenskap och teknik påverkar människans relation till naturen, dels hur vi förhåller oss till varandra.

Den finländske Filosofen George Henrik von Wright har som få andra varit en guide för mig till sådana samtal och funderingar. Inte för att jag nödvändigtvis alltid köper den ”provokativa pessimism” som han själv ville ge uttryck för, men för att han i sina böcker som få andra tydliggör, vispar runt i och ifrågasätter de historiska och värdebaserade rötterna till dagens dilemma. Därför blir den omdebatterade boken ”Vetenskapen och förnuftet” min rekommendation, en liten pärla jag ofta återkommer till, där von Wright med kristallklar skärpa drar linjer från antiken till vår tid, från humanism till teknik, och utsätter vår syn på vetenskap och framsteg för förnuftets prövning. Trots att de ämnen som berörs är komplexa lyckas von Wright förenkla dem till frågor som lämnar få oberörda – räcker verkligen det förnuft som medfört problemen också för att lösa dem?

Bästa citatet: Ett citat som sammanfattar kärnan i "Vetenskapen och förnuftet" finns i en annan bok av von Wright, "Att förstå sin samtid" (Bonniers, 1994, sid. 334):

"Att besinna förnuftets begränsningar är en form av det som också kallas att ta sitt förnuft till fånga."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle ge den till Fredrik Reinfeldt, för att se om han skulle landa i samma rasande kritik som dåvarande partiledaren Carl Bildt gjorde 1986, när boken kom. Det tror jag inte.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.