Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lästipset: Sofia Arkelsten

Publicerad: 17 Maj 2011, 08:35

”För mig som valt bort kött för länge sen och som debatterat djur, kött och mat i många år, så tillför den ändå något.”


Ämnen i artikeln:

Sofia Arkelsten

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Erika Aldenberg

Namn: Sofia Arkelsten
Ålder: 34
Arbetar som: Partisekreterare nya Moderaterna

Favoritbok: Eating Animals. Av Jonathan Safran Foer

Antal sidor: 270 (341 med noter och index)

Varför den bör läsas: Till vardags läser jag många rapporter, en hel del betänkanden och hyfsat tunga faktaspäckade texter. Det jag läser i jobbet är allt oftare skrivna av olika sorters ekonomer. Resten kommer i huvudsak från forskare och ibland någon jurist. Dessutom blir det omvärldsbevakning på Twitter, bloggar och även min egen inbox.

Informationstrycket är hårt. Därför är det befriande att få läsa en personlig bok, en riktig berättelse. Och en berättelse som i allra högsta grad är politisk men ändå personlig.

Mat och klimat är frågor som engagerar och ligger nära människor. Matfrågorna är politiska eftersom produktionen ofta är politiskt reglerad eller subventionerad på olika sätt men det finns en viktig dimension av eget ansvar och möjlighet att ta ställning. Köttfrågorna är omdiskuterade och komplicerade. Ofta är köttdebatten värderingsdriven och utan gammeldags höger/vänsterkonflikt. En av de mer intressanta debattböckerna om att äta djur heter just Eating Animals. För mig som valt bort kött för länge sen och som debatterat djur, kött och mat i många år, så tillför den ändå något.

Boken är välskriven och lätt att läsa. Trots ämnet. Här är en text från en människa som har något att berätta. Och det är nyttigt att läsa böcker som skaver lite.

Bästa citatet: "The best reason to think that there could be a better future is the fact that we know just how bad the future could be".

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon:  Då ger jag den till jordbrukskommissionären Dacian Cioloş. Han får den lagom till översynen av CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken, som kan utvecklas mot mer miljö och mindre subventioner.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Sofia Arkelsten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.