Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lästipset: Therese Jacobson

Publicerad: 10 maj 2011, 05:17

”Det är allt från klimatförändringar, invaderande arter och destruktivt fiske till oljeexploatering och nya internationella transportrutter till havs där isen en gång legat.”


Ämnen i artikeln:

Carl BildtTherese JacobsonGreenpeaceGustaf Lind

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Therese Jacobson
Ålder: 35 år
Arbetar som: marin ekotoxikolog på Greenpeace med ansvar för Arktisfrågan

Favoritbok/rapport: After the Ice: Life, Death, and Geopolitics in the New Arctic. (Ebury press). Av Alun Anderson

Antal sidor: 288

Varför den bör läsas: Detta är genomgående intressant och engagerande läsning. Alun Anderson är en forskare som i sin bok tar ett ordentligt grepp om alla de hot som Arktis står inför. Det är allt från klimatförändringar, invaderande arter och destruktivt fiske till oljeexploatering och nya internationella transportrutter till havs där isen en gång legat.

Men boken berättar också om människorna som bor i Arktis, vilka utmaningar de står inför samt också om de storpolitiska intressen som kan komma att bestämma deras framtid.

After the Ice visar ett Arktis redan tydligt påverkat av klimatförändringarna. Boken går längre än att bara konstatera att isarna, permafrosten och glaciärerna smälter – den beskriver vad det får för konsekvenser för djur, natur och människor. Med solid forskningsgrund visar Alun Anderson att Arktis behöver konkreta åtgärder och starka regelverk för att klara de utmaningar som framtiden för med sig.

Bästa citatet:
“Enormous amounts of biological and geological resources in combination with unsettled borders are the most likely source for a conflict in any region.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Utrikesminister Carl Bildt och Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind skulle nog få dela på boken. Nu, den 12 maj, tar Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet och då är det viktigt att våra svenska representanter har en ordentlig insikt om vad som står på spel.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.