Klimat
”Låt 2018 blir Året för mänsklig hållbarhet”
Publicerad: 30 januari 2018, 12:55
Aktuell Hållbarhet ställer 4 frågor till Stina Balkfors från Tillitsverket som vill utropa 2018 till året för ”mänsklig hållbarhet”.
För att möta en värld i kraftig förändring, där polariseringen mellan grupper blir allt starkare, krävs mänskliga förmågor som tillit, medmänsklighet och samverkan. Det menar initiativet Tillitsverket som utropat 2018 till ”Året för mänsklig hållbarhet”. Aktuell Hållbarhet ringde upp Stina Balkfors från Tillitsverket för att höra mer om konceptet ”mänsklig hållbarhet”.
Vad är Tillitsverket?
– Vi är ett initiativ som har samlats kring lek och skapande som ett sätt att lyfta fram det mänskliga förmågorna inom samhällsutveckling. Vår grupp består av allt från pedagoger, läkare och konstnärer till sociala entreprenörer. Därför har vi också haft en väldigt bred verksamhet. Vi jobbar dels med lek och skapande för barn och vuxna, men också med ledarskapsfrågor och att lyfta de mänskliga förmågorna inom organisationer.
Vad är ”mänsklig hållbarhet”?
– När man pratar om hållbarhet så delar man vanligtvis in det i social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och miljömässig hållbarhet. Det är lätt att glömma bort det mänskliga, glömma bort individen. Men varje hållbart beslut måste komma inifrån oss människor. Det är först om hållbarhetstänket är förankrat i oss som vi mer långsiktigt går med på att följa lagar och regler och leva mer hållbart. När man talar om social hållbarhet, som är det som ligger närmast mänsklig hållbarhet, så fastnar man lätt i systemet. Men vi vill vidga det och se till varje individs förmåga och den mänskliga faktorn i hållbarhetsarbetet. Mänsklig hållbarhet handlar om tillit, skapande och samverkan.
Vad hoppas ni att ”Året för mänsklig hållbarhet” ska ge?
– Vi hoppas att många olika typer av människor ska haka på det här. Det är ju många som är engagerade i hållbarhetsrörelsen, och många som driver fantastiska initiativ och som borde intressera sig för det här.
Vad kan företag och organisationer göra för att värna om mänsklig hållbarhet?
– Något som vi märkt under de här åren är att organisationer sällan pratar om tillit, det är något som man bara känner av om det inte finns. Men om man pratar mer om tillit och fokuserar på det så kan man förändra organisationen. Tyvärr är organisationer ofta rädda för att prata om det mänskliga, att det ska slå över och handla om personlig utveckling eller terapi. Men vi tror att det är viktigt att prata om tillit mellan människor och mänskliga värden.
Lina Rosengren