Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Låt återvinning bli en trend”

Publicerad: 30 augusti 2016, 04:28

Foto: Centerpartiet

DEBATT Alla de kläder som slängs i Sverige är ett oacceptabelt resursslöseri, skriver Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

I veckan pågår Stockholms Fashion Week på Berns. Där visar landets modeskapare upp sina senaste kreationer. Här sätter man agendan om vad som är inne och vad som kommer bli efterfrågat till nästa säsong. De senaste åren har branschen visat att hållbar produktion är en faktor att räkna med om man vill locka till sig konsumenter. Det kan handla om materialåtervinning av textilier eller framtagandet av giftfria kläder, något som Centerpartiet drivit länge.

Under Alliansregeringen gav Centerpartiets dåvarande miljöminister Lena Ek uppdrag till Naturvårdsverket att ta fram förslag på hur kläder och textiler kan återvinnas i Sverige. I uppdraget ingår bland annat att utveckla förslag om förbättrade insamlingssystem av kläder och att vidareutveckla förslag om producentansvar för textiler. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september i år.

Utgångspunkten för förslaget är principen om att det är förorenaren som betalar. Nu måste den rödgröna regeringen fortsätta det arbetet och se de möjligheter som finns för att nå målet om giftfria kläder och hållbar konsumtion.

Den som säljer en vara har självklart ett eget ansvar för att den är säker för hälsa och miljö. Gör företagen sitt minskar det akuta behovet av politiska insatser. Samtidigt är politiska verktyg nödvändiga för att åstadkomma en lösning. Hösten 2013 lade Alliansregeringen fram sin proposition för en giftfri vardag. Ett år senare lanserade Centerpartiet en rapport om hur man kan minska mängden gifter i textiler. Allt detta och mycket annat utmynnade i uppdraget till Naturvårdsverket hösten 2014.

Naturvårdsverket ska även utforma förslag till system som kan underlätta för konsumenter att göra hållbara och medvetna val när de handlar kläder. Bara det senaste decenniet har klädkonsumtionen i Sverige ökat med 40 procent och varje svensk köper i genomsnitt 12,5 kilo kläder årligen. Av dem slängs åtta kilo. Det är ett oacceptabelt resursslöseri.

Här finns förbättringspotential och stora återvinningsmöjligheter. Det är därför med glädje jag ser svenska klädjättar som H&M, Filippa K och Houdini Sportswear dra sitt strå till stacken. H&M samlar in kläder för återvinning, Filippa K släpper årligen hållbarhetsrapporter och Houdini Sportswear förlänger livslängden på kläder och hyr även ut sina plagg.

Stockholm Fashion Week är ett bra tillfälle att påminna regeringen om den kommande redovisningen från Naturvårdsverket. Även modebranschen behöver fortsatt fundera över sitt bidrag i detta arbete. Vi behöver öka medvetenheten kring hur vi kan ta hand om den ökade klädkonsumtionen. Det gör vi tillsammans.

Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson, vice ordförande, miljö- och jordbruksutskottet

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.