Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Låt inte boendeformen stoppa klimatengagemanget!”

Publicerad: 14 mars 2017, 09:01

DEBATT De som investerat i andelsägd förnybar el, exempelvis från en kooperativ sol- eller vindkraftsanläggning, omfattas inte av skatteförmånerna. Det är hög tid att ändra på detta och släppa in de taklösa i Sveriges energiomställning, skriver 12 representanter för miljöorganisationer och energiföreningar.


Trots vallöften, klar riksdagsmajoritet och en färsk utredning på departementets bord fortsätter regeringen att missgynna alla de hushåll som vill producera egen förnybara el, men saknar eget tak.

2016 blev det varmaste året som hittills uppmätts. Klimatutmaningen är mer överhängande än vi tidigare trott och fönstret för att hålla oss under två graders temperaturökning håller snabbt på att stängas. Nu behövs alla konstruktiva krafter som vill och kan bidra till att motverka klimatförändringarna.

Och krafterna finns. Alltfler svenskar är intresserade av att delta i energiomställningen. I takt med att priserna pressats på förnybar elproduktion, är i dag rekordmånga villiga att investera i framförallt egna solceller. Numera finns skattelättnader för de som vill producera sin egen förnybara el – under förutsättning att de äger sitt eget tak! Det innebär att drygt hälften av alla hushåll i Sverige utestängs från den möjligheten.

I dag får villaägare som producerar sin egen förnybara el en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för sin överskottsel och det utgår ingen energiskatt eller moms på den el som används direkt. Skatteförmånerna gäller dock bara den som producerar el i anslutning till där den används, som exempelvis solceller på fastigheten.

De som investerat i andelsägd förnybar el, det vill säga en stor sol- eller vindkraftsanläggning som samägs av flera elkonsumenter i kooperativ form, omfattas därmed inte av förmånerna. Det innebär att alla hushåll som inte är husägare missgynnas och får inte samma förutsättningar att ta ansvar för sin egen elproduktion och därmed bidra till energiomställningen.

Rättvisa ekonomiska villkor för all egenproducerad el borde vara en självklarhet och en tämligen okontroversiell fråga. Socialdemokraterna gick till val med löfte om skattereduktion för andelsägd el, men ändå agerar inte regeringen i frågan. Den utredning som skulle ha presenterats i januari i år av Finansdepartmentet, har enligt uppgift avslutats och någon ny tidplan finns inte. Detta trots att det finns en klar riksdagsmajoritet bakom förslaget.

Vi är övertygade om att en bred folklig förankring är en förutsättning för en klimatsmart omställning till ett hållbart energisystem. Det fina med förnybar elproduktion är att den är decentraliserad och skalbar, vilket för första gången gjort det möjligt för privatpersoner att själva ta ansvar för sin energiförsörjning.

Det är nu mer angeläget än någonsin att uppmuntra så många hushåll som möjligt att ta eget ansvar. I synnerhet mot bakgrund av att hushållen numera tvingas betala en betydligt högre energiskatt som finansierar de beslutade skattesänkningarna för kärnkraft och vattenkraft, som främst gynnar de stora energibolagen.

För att ge röst åt alla de medborgare som vill bidra till energiomställningen trots brist på eget tak eller egen tomt, har vi startat en namninsamling för skattereduktion för andelsägd förnybar el. Budskapet är enkelt och tydligt: Energiminister Ibrahim Baylan – låt inte boendeformen sätta stopp för hushållens klimatengagemang!

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen
Linda Burenius Magnusson, ordförande 100 % förnybart
Frode Pleym, Sverigechef Greenpeace
Stefan Henningsson, senior rådgivare Klimat, Energi & Innovation hos Världsnaturfonden
Sverker Ericsson, ordförande Dala Vindkraft
Stina Yones, vd OX2:s vindkraftskooperativ
Göran Bryntse, ordförande Sero
Inga-Lill Boija, ordförande Solel i Sala och Heby
Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet
Ulla Hedman Andrén, verksamhetschef Svensk Vindkraftförening
Mats Fagerström, vd Telge Energi
Stefan Sundelius, verksamhetsförvaltare Telge Energi Vind

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.