Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Låt katten sköta luftfuktaren

Publicerad: 13 september 2010, 10:57

Varför inte låta katten bidra till energibesparingarna? Luftfuktaren Wool Ball laddas upp när ditt husdjur leker med den.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Wool Ball är konstruerad för YADU, ett företag som utvecklar olika lösningar för att förbättra luften i inomhusmiljöer. Designern Yang Gu skriver på sin hemsida att målet var att ta fram en miljövänlig hybridluftfuktare.

Wool Ball kan köras i två lägen – standard och hybrid. I standardläge kopplas den helt enkelt till vägguttaget, men i hybridläge drivs den med hjälp av ett uppladdningsbart batteri, som laddas när bollen sätts i rörelse.

En vattentank är placerad i en hylsa inuti i bollen, och utrymmet mellan tanken och det yttre skalet är fyllt med fuktabsorberande papper. Vattnet blöter ner pappret och är källan till ångan. En inbyggd värmare hettar upp luften inuti bollen och en fläkt skyndar på avdunstningen.

Givetvis krävs det ingen katt för att sätta bollen i rörelse (och därmed ladda batteriet). Det går lika bra med en leksugen hund eller fotbollsintresserad sambo.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.