Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Låt målen styra, men inte på naturens bekostnad”

Publicerad: 10 november 2016, 11:03

DEBATT/REPLIK Systemet med ”Trap and transport” som Fortum är så nöjda med i Klarälven är fortfarande en biologisk katastrof för alla arter utom lax, det skriver representanter från Naturskyddsföreningen, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarna och Världsnaturfonden WWF.


Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenVärldsnaturfonden

Fortum skriver i sitt debattinlägg (Aktuell Hållbarhet 1/11) att det är målet, inte metoderna, som är viktiga när vattenkraft ska miljöanpassas. Vi håller helt med – självklart ska miljöåtgärder ge resultat, allt annat är frustrerande för både näring och miljöorganisationer och fortsatt katastrofalt för livet i vatten.

Modellen med funktionskrav som används i USA är därför bra – där kraftverkens tillstånd ges under förutsättning att miljökraven uppfylls. Ofta ska minst 95 procent av all vandrande fisk i vattendraget klara sig levande förbi kraftverket – både upp och ner. Det är verksamhetsutövarens ansvar att hitta den bästa metoden, och tillstånden är tidsbegränsade till skillnad från de svenska, ofta på 35 år.

Det gör att ägarna lätt kan räkna på om det är lönsamt för dem att investera i de miljöanpassningar som tillståndet kräver. Myndigheterna kan då inte heller efter 10 eller 30 år kräva omprövningar och nya miljöanpassningar. Rättssäkert för verksamhetsutövaren, kostnadseffektivt för samhället och bra för fiskarna.

Anledningen till att faunapassager ofta föredras vid domstolars krav på miljöanpassningar är att de tillåter alla arter att ta sig förbi ett kraftverk. Systemet med ”Trap and transport” som Fortum är så nöjda med i Klarälven är fortfarande en biologisk katastrof för alla arter utom lax.

Faktum är att även laxen, trots många års arbete och riktade EU-pengar, inte tillåts fullfölja sin livscykel. Vuxna laxar körs upp i lastbil, men laxungarna strimlas sönder i de åtta kraftverksturbinerna på sin väg ner till Vänern. Undersökningar visar att så få som 16 procent av laxungarna överlever. Detta rimmar illa med vattendirektivets krav på god ekologisk status i våra vattendrag.

Så ja, låt målen styra men glöm inte att alla fiskar vandrar. Och utveckla gärna vattenkraften men inte på bekostnad av naturmiljön. Utmaningarna kring mer ojämn energiproduktion från vind och sol kan lösas på andra sätt än genom att bygga ut vattenkraften.

Ellen Bruno, sakkunnig, marina ekosystem och fiske, Naturskyddsföreningen
 Christina Lindhagen, miljöexpert, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund
 Christer Borg, ordförande, Älvräddarna
 Lennart Gladh, sötvattenexpert, Världsnaturfonden WWF

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News