Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Låtsaslösning” trollar bort koldioxidutsläpp

Publicerad: 13 Februari 2012, 09:03

LKAB vill att EU godkänner den nya metoden.


Ämnen i artikeln:

EuKoldioxidutsläppLkab

Sveaskog och gruvbolaget LKAB driver tillsammans ett demonstrationsprojekt. Med hjälp av avloppsslam från Stockholm gödslas norrbottnisk skog. Tanken är att den extra koldioxid som binds av träden ska kunna omvandlas till utsläppsrätter.
‒ LKAB och Sveaskog försöker få en politisk acceptans för att man kan öka på mer och mer rättigheter att släppa ut och värma jorden. Vi måste ta klimathotet på allvar och inte komma med låtsaslösningar, säger Lars Andersson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbotten, till P4 Norrbotten.

Miljöaktuellt har tidigare skrivit om LKAB:s skrotade planer på att försöka låsa koldioxid i gruvavfall. LKAB står inför stundande utsläppsökningar som är förknippade med en planerad, ökad produktion, och hoppas att EU godkänner den nya lösningen, istället för att minska utsläppen hos de egna skorstenarna.
‒ Det spelar egentligen ingen roll var man gör reduktionen någonstans, utan det viktiga är att man tar bort sådan koldioxid som har tillförts atmosfären, säger Anders Lundkvist, miljöchef på LKAB, till P4 Norrbotten.

Men skogsgödsling är inte helt riskfritt. I värsta fall kan nämligen lustgas frigöras:
‒ Blir det fallet kommer det att motverka den positiva effekten av koldioxidupptaget i träden, och lustgas är en väldigt potent växthusgas. 300 gånger effektivare än koldioxiden, säger Mats Olsson, professor i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, till P4 Norrbotten.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

EuKoldioxidutsläppLkab

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.