Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lätt som papper – starkare än stål

Publicerad: 12 November 2008, 15:04

Genom att koppla samman cylinderformade kolmolekyler ska det gå att skapa pappersliknande ark som är tio gånger lättare och 500 gånger starkare än stål.


Buckyballs och buckytubes har forskare jobbat med länge och nu är det dags för Buckypaper som många hoppas ska kunna användas i allt från bränsleceller till flygplanskroppar. Idag tillverkas buckypapper bara i ett laboratorium på Florida State University. Forskarna bakom projektet hoppas dock kunna knoppa av ett företag som om kanske ett år ska producera buckypapper i kommersiella mängder.

Kolbaserade nanotuber används redan idag i en mängd produkter som tennisracketar och cyklar och då i form av ett pulver som används i kompositmaterial. Med buckypapper har forskarna kommit på ett sätt att binda detta pulver i en tunn film som det går att skapa stora ark av. Andelen nanotuber ökar då från 1-5 procent som man får när man använder pulvret i kompositmaterial till hela 50 procent i ett buckypapper.

Resultatet blir ett mycket lätt och starkt material som ska vara betydligt lättare än stål och upp till 500 gånger så starkt. Än så länge är buckypappret emellertid bara hälften så starkt som det bästa kompositmaterialet, men i slutet av nästa år ska det vara lika starkt som det starkaste kompositmaterialet och 35 procent lättare.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.