Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lättare få patent i USA

Publicerad: 10 mars 2011, 07:28

USA reformerar patentsystemet och ska tillämpa ett system som harmonerar med resten av världen. Förändringen gör det enklare att söka patent i landet, enligt konsultföretaget Awapatent.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den amerikanska senaten har sagt ja till en omfattande patentreform. Förändringen ska göra det lättare för små forskningsföretag och ensamuppfinnare att få patent, enligt immaterialrättskonsultföretaget Awapatent. Även eftersläpningen av ärenden ska elimineras.

Förändringen innebär att USA överger systemet first-to-invent och istället börjar tillämpa first-to-file. First-to-invent har enligt Awapatent inneburit att företag måst hålla dagbok över sitt arbete för att kunna bevisa att man varit först med att utveckla en produkt eller en teknik. Förändringen av patentsystemet ska innebära att kravet på att föra dagbok försvinner och att det ska bli lättare att ifrågasätta giltigheten hos blockerande patent.

– Dessutom finns ett antal små förändringar som sammantaget gör processen mindre byråkratisk. Både utländska och amerikanska företag kommer att gynnas av den ökade harmoniseringen och de förenklade reglerna. Det skulle påverka alla som söker, arbetar med, tvistar om eller handlar med patent i USA, säger Niklas Mattsson, europapatentombud på Awapatent, i en kommentar.

President Barack Obama har beskrivit reformen som den viktigaste patentreformen på över 50 år, enligt Reuters, uppger Awapatent.

Förslaget i korthet:
– Det blir lättare att söka patent i USA
– Det blir lättare att avgöra vem som har rätt till ett patent i USA
– Möjligheterna ökar att ifrågasätta ett amerikanskt patent utan att behöva gå till domstol.
– Det amerikanska patentsystemet blir mer likt det som används i stora delar av den övriga världen.
(Källa Awapatent)

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev