söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Le Mans-premiär för svenskt låtsasmuller

Publicerad: 10 juni 2009, 05:57

Prylen som förser miljöbilar med V8-muller ska lanseras globalt. Den svenska fiffigheten drar nytta av 24-timmarsloppet Le Mans.


Den svenska uppfinningen Soundracer gav rubriker i januari när prylen visades på prylmässan CES i Las Vegas. Att simulera V8-muller eller V10-vinande för förare av vanliga bilar orsakade många muntra tillrop. Nu ska innovationen lanseras globalt och för att få snurr på affärerna tar Göteborgsföretaget draghjälp av 24-timmarsloppet Le Mans i Frankrike.

”Vi har en stor monter inne på tävlingsområdet under hela tävlingshelgen. Vi kommer att ha en demobil på plats så att man kan testa produkten på riktigt”, berättar Tony Hammarlund, marknadschef på Soundracker för Teknik360.

Soundracer är en chipförsedd fm-sändare för bilens cigarettändaruttag. Utifrån spänningen i uttaget analyserar chipet motorns varvtal och via fm-sändaren skickas ett simulerat V8- eller V10-ljud till bilens ljudanläggning som följer vad den aktuella bilen ägnar sig åt, exempelvis acceleration, upp- och nedväxling eller motorbroms. Enligt Soundracer-innovatören Kennet Palmestål ska ljudet och upplevelsen vara så övertygande att prylen ger känslan av att köra en riktig supersportbil.

För dagen finns inte Soundracer för el- eller hybridbilar. Företaget utesluter inte att en sådan modell kommer att utvecklas. Enligt Tony Hammarlund ”finns ett behov” och under sommaren ska frågan utredas vidare.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev