Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ledande miljöforskare ger elva rekommendationer till Sveriges politiker

Publicerad: 16 oktober 2014, 10:22

Ny rapport från Miljöforskningsberedningen.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonJohan RockströmMiljöaktuellt

I dag överlämnas rapporten Miljöpolitikens spelplan (pdf) till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Bakom rapporten står de tolv forskarna i Miljöforskningsberedningen, ett forum som inrättades 2012 av den förra regeringen som en arena för dialog mellan miljöministern och vetenskapssamhället.

Anders Turesson på miljödepartementet, huvudsekreterare i beredningen, säger till Miljöaktuellt att rapporten är intressant inte minst för att den skrivits av forskare med en unik tyngd och bredd.

– Det som är lite speciellt är att vi här har tolv forskare från mycket olika forskningsfält med mycket olika perspektiv och utgångspunkter. De har alla valts ut av regeringen för att de ska representera hela bredden inom miljöforskningen. Därför är det spännande att de kunnat enas om en gemensam text med en gemensam verklighets- och problembeskrivning.

Bland forskarna i beredningen finns välkända namn som Christian Azar, Sverker Sörlin, Kerstin Johannesson, Göran Finnveden, Anna Ledin och Johan Rockström. Tillsammans har de analyserat, som de skriver i förordet, ”miljöpolitikens förändrade spelplan, dess framväxt och huvudsakliga utvecklingslinjer samt förutsättningarna att utforma en handlingskraftig och verkningsfull miljöpolitik med tydliga samhällseffekter, nationellt såväl som internationellt”.

I rapportens första del ger forskarna elva rekommendationer till Sveriges politiker. Bland annat skriver de att det finns starka moraliska och förhandlingsstrategiska skäl för Sverige att gå före och visa ledarskap på miljöområdet. De skriver även att miljöpolitiken måste genomsyra alla politikområden och att det behövs en ökad integrering och samordning av miljömål i olika sektorer.

I den andra delen diskuteras sedan ett antal centrala teman inom miljöpolitiken och rapporten avslutas med signerade bidrag med mer personliga reflektioner från några av forskarna samt även av beredningens huvudsekreterare.

Miljöforskningsberedningen upphörde formellt den 1 oktober, men enligt Anders Turesson diskuterar den nya politiska ledningen just nu hur den viktiga dialogen med forskarna ska fortsätta – i en beredning eller på annat sätt.

Rapporten Miljöpolitikens spelplan finns att ladda ner som pdf på beredningens hemsida. Som bok kommer den finnas att köpa här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.