lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ledare: Därför är ”Climategate” trams

Publicerad: 2 december 2009, 12:17

Tragiskt, tramsigt och faktiskt farligt, tycker chefredaktören om hur stulen e-postkorrespondens från klimatforskare används för att bygga konspirationsteorier.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Hackare tar sig in i forskares datorer och stjäl information. Den stulna information sprids och innehåller bland annat dialog mellan klimatforskare som nedvärderar så kallade klimatskeptiker.

För den lilla minoriteten högljudda klimatskeptiker världen över är den här typen av informationsläckage sprängstoff för. Det hela ger dem vatten på sin kvarn och fokus riktas från lösningar till, ja, trams. Lösryckta fraser och meningar presenteras i bloggosfären och på diverse debattsidor (med slappa redaktörer) som bevis på en klimatkonspiration som (inspirererad av Watergate-skandalen) döpts till Climategate.

”Det inträffade har skapat förvirring och förvirring hjälper aldrig vetenskapliga diskussioner.” säger Sir Nicholas Stern som också tror att syftet med dataintrånget och läckaget av information har till syfte att underminera klimatförhandlingarna som börjar nästa vecka.

Markku Rummukainen, forskare på SMHI, har följt debatten om den stulna datan från East Anglia-universitetet. Han ser det inträffade ur två perspektiv:

1. Dialogen mellan de berörda forskarna. Att det är fråga om kommunikation mellan människor som känner varandra och har ett visst sätt att kommunicera.

2. Huruvida det stulna materialet påverkar det samlade kunskapsläget kring klimatet och klimatforskningen i stort? Och på den frågan är svaret nej.

– Jag har inte sett något som rubbar det samlade kunskapsläget, säger Markku som inte ensam i forskarvärlden om att säga detta.

Tragisk och faktiskt farlig är hela den här historien. Tragiskt är att det inträffar bara dagar innan klimatförhandlingarna i Köpehamn ska börja – och farlig för att tid spills på trams, i stället för att fokusera på att lösa de stora problemen. För tiden fortsätter att gå …

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev