Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ledare: Därför måste vi höja hållbarhetschefens status

Publicerad: 27 Februari 2014, 08:49

Miljö- och hållbarhetscheferna i näringslivet har ofta en svår och otacksam roll. Det är dags att höja hållbarhetschefens status.


Vad är de största utmaningarna för näringslivets miljö- och hållbarhetschefer i dag? Svaren skiftar beroende på vem man frågar och vilken bransch hen befinner sig i. Det skiftar definitivt om man frågar en medelålders, processorienterad ingenjör i kemibranschen eller den nya sortens hållbarhetschef – en yngre kvinna med ekonom- eller juristutbildning som vurmar för sociala frågor.

Det finns dock en stor, gemensam utmaning för skrået: Att få företagsledningen att förstå den strategiska vikten av ett ambitiöst miljö- och hållbarhetsarbete. För att lyckas med det bör hållbarhetschefen rimligen sitta med i bolagsledningen, eftersom det sannolikt skulle underlätta att långsiktigt integrera miljö och hållbarhetsfrågorna i bolagets affärstrategi.

Det skulle i sin tur ge hen mer resurser och göra det lättare att få med medarbetarna på det interna hållbarhetståget. En god, fin spiral skulle se dagens ljus. Dagens genomsnittliga hållbarhetschef förväntas att med begränsat mandat och begränsade resurser styra ett bolag mot en mer hållbar verksamhet.Det är en tuff uppgift och goda exempel på det unika ledarskap som krävs för framgång är relativt svårt att finna. Jag tror att det pratas för lite om såväl det svåra ledarskapet som om de faktiska framgångar och goda exempel som finns.

Hållbarhetschefen sitter alltså på en nyckelroll i omställningen till en mer hållbar tillvaro – ett samhälle där vi människor radikalt minskat vår negativa ekologiska och sociala påverkan.

Därför instiftar vi det nya priset Sveriges bästa hållbarhetschef som kommer att delas ut på konferensen Sustainability day den 7 maj i Stockholm. Vi hoppas att det kan bidra till att både höja hållbarhetschefens status och bidra till att lyfta goda exempel och förebilder i skrået.

Bidra genom att anmäla din kandidat här senast den 14 mars.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.