lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ledare: Det skrivs faktiskt miljöhistoria nu

Publicerad: 11 februari 2016, 13:09

Medarbetarna på Miljöaktuellt.

När miljörörelsens första reaktion är ”ganska bra” och den därefter levererar sin sedvanliga kritik ser jag svart och kan inte tänka annat än ”jävla gnällgäng”, skriver Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo.

Ämnen i artikeln:

Politik

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Plötsligt ringde telefonen.
– Miljömålsberedningens ledamöter ska komma på Klimatforum. De måste få komma. Jag har spännande nyheter.
– Jaha, spännande. Berätta!
– Det kan jag inte än. Du får läsa DN debatt på onsdag morgon. Du kommer ångra att jag inte fick mer talartid, säger Anders Wijkman självsäkert.
Fram tills dess hade det varit relativt höljt i dunkelt vad Miljömålsberedningens ordförande faktiskt skulle säga under sin scentid.

24 timmar senare är alla samlade på Münchenbryggeriet. Konferenslokalen fullsatt. Anders Wijkman glänser. Politikerna ser stolta ut. Regeringstjänstemännen likaså, men tröttheten skiner igenom. De får alla applåder.
Sju riksdagspartier har enats om att föreslå att regeringen skärper klimatmålet, instiftar en ny klimatlag och inrättar ett oberoende klimatpolitiskt råd som ska granska regeringens samlade klimatpolitik.

Nyheterna som presenteras är resultatet av många månaders intensivt arbete: studieresor i England, långa gemensamma manglingar, enskilda diskussioner, tolkningsdiskussioner och mycket, mycket mer.
Det skrivs faktiskt historia. Någon liknar grunderna i förslaget till ett klimatpolitiskt ramverk vid den parlamentariska pensionsöverenskommelsen från 1994. Det är jag nog beredd att skriva under på.
Inse utmaningen i att få V, KD, S, M, C, L och MP att stå eniga bakom en skärpning av klimatambitionerna. Om jag förstått saker och ting rätt var inte utfallet i Miljömålsberedningen alldeles självklart. Alternativet kunde ha varit klart sämre, möjligen nästan ingenting.

När miljörörelsens första reaktion är ”ganska bra” och den därefter levererar sin sedvanliga kritik ser jag svart och kan inte tänka annat än ”Jävla gnällgäng. Kan ni inte en enda gång göra en high five och säga bra jobbat” och inse bedriften som faktiskt åstadkommits. Tänka att en god grund är lagd, att mål faktiskt kan uppnås i förtid och skärpas framöver.

Självfallet ska vi inte ropa hej allt för högt. Miljömålsberedningen står nu och balanserar på en sten i en klimatförändrad ofrusen vinterbäck. Det blir spännande att följa och se resultatet av det fortsatta arbetet med fokus på strategi och konkreta styrmedel och åtgärder som Miljömålsberedningen presenterar i sommar. Intrikata ämnen som skatteväxling, köttskatt, flygskatt, höjd bensinskatt och så vidare, står på agendan.
De som ska rädda oss från en svår framtida klimatförändring möter en vår fylld av tuffa samtal, långa manglingar, jobbiga kompromisser och förhoppningsvis en och annan inspirerande resa.

En revitaliserande applåd är det minsta vi kan ge dem i dag.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev