måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lego planerar FSC-märkning av alla förpackningar

Publicerad: 29 september 2014, 02:12

Till 2015 ska alla förpackningar och papper som Lego använder vara FSC-märkta. Ett viktigt steg i miljöarbetet, menar företaget.

Ämnen i artikeln:

Shell

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Enligt vd:n Jørgen Vig Knudstorp är det ett stort steg för företaget som under de senaste åren vidtagit flera åtgärder för att minska sin miljö- och klimatpåverkan.

2015 planerar leksakstillverkaren att bara använda papper som är FSC-märkt till sina förpackningar, reklambroschyrer och internt på företaget. 2016 är målsättningen att vara koldioxidneutralt, något som bland annat ska uppnås genom mindre förpackningar som sparar in på transporter.

Arbetet beskrivs närmare i företagets hållbarhetsrapport.

Samtidigt som Lego vill profilera sig som ett företag som jobbar mot klimatförändringarna samarbetar företaget med oljebolaget Shell som får sätta sin logga på Legos produkter. Enligt Greenpeace ligger pr-värdet för Shells samarbete med Lego på 720 miljoner kronor. Det har också lett till att oljebolagets kundlojalitet höjts väsentligt.

Greenpeace genomför för närvarande en global kampanj för att få Lego att avbryta samarbetet med Shell. I somras genomförde organisationen bland annat en aktion på Legoland där man iscensatte en aktion till havs med hjälp av legogubbar, legobåtar och en liten banderoll där det stod ”Lego – Skydda Arktis – Sluta leka med Shell”.

– Lego gör många väldigt bra saker och jag kan faktiskt inte förstå varför de måste samarbeta med Shell som är en av de värsta i branschen, säger Birgitte Lesanner på Greenpeace Danmark till Miljöaktuellt.

Hur har Lego svarat på er kritik?
– De har gått ut på sin hemsida sagt att kritiken är orättvis, men de vet precis hur hemskt Shell beter sig och de har själva valt att gå in i det samarbetet så då får de ta ansvar för det. Det är inte synd om dem.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev