Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Leijonborg vill öka forskning kring life science

Publicerad: 5 December 2008, 06:12

Sverige ska bli ledande inom livsvetenskap. Nu vill regeringen bygga Science for Life Laboratorium tillsammans med tre ledande universitet.


Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg har högt satta mål gällande Sveriges roll i den internationella forskningsmiljön kring livsvetenskap, life science. Han vill nu tillsammans med Karolinska institutet, Kungl. Tekniska högskolan och Stockholms universitet skapa Stockholm Science for Life Laboratorium, SciLifeLab.

– Jag tror att det är ett mycket klokt beslut av universiteten att tillsammans bygga upp något som kan nå den absoluta världstoppen. Med den stora läkemedelsindustri vi har i Sverige tror jag att en satsning som denna kan ha stor betydelse för jobb och tillväxt i framtiden, komenterar Lars Leijonborg.

Forskningen som idag bedrivs inom livsvetenskaperna vid de tre universiteten ligger redan i den internationella forskningsfronten, framhåller Lars Leijonborg. Avsikten med SciLifeLab är att samla forskning inom de grundläggande livsvetenskaperna och på så sätt skapa en bas för en utbyggnad av Sveriges kapacitet inom life science-området

Per Unkel, landshövding i Stockholms län och tidigare utbildningsminister, har fått i uppdrag av regeringen att utreda den planerade forskningssatsningen. Hans resultat ska redovisas senast 1 mars nästa år.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.