fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek föreslår system för textilåtervinning

Publicerad: 28 augusti 2014, 08:41

Idag presenterar miljöminister Lena Ek (C) ett förslag för ökad textilåtervinning och hur den omdebatterade frågan om förpackningsinsamling ska lösas.

Ämnen i artikeln:

FnIvl Svenska MiljöinstitutetLena EkNaturvårdsverketSvd

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 27 augusti.

Regeringen vill att det ska finnas återvinningsbehållare för tyger på samma sätt som de som idag finns för kartong och plast. Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda närmare hur ett system för textilåtervinning kan utformas och ska redovisa sina slutsatser senast den 1 december 2015, enligt SvD.

En möjlighet är att ge producenterna större ansvar på samma sätt som för dagens återvinning av förpackningar. Det föreslog Naturvårdsverket i våras i en annan regeringsbeställd rapport om förslag till nya etappmål inom textil och textilavfall.

En analys som IVL gjort visar också att utökat producentansvar har störst potential att öka återanvändning och återvinning.

Lena Ek säger till SvD att diskussionen kommer från ett FN-beslut som togs i Rio 2012 om hållbar konsumtion och produktion.

Frankrike var först i världen med att införa ett system för textilåtervinning som bygger på producentansvar. Där infördes en lag redan 2007 som innebär att företagen genom en avgift per plagg får systemet att snurra ekonomiskt.

Förutom textilåtervinningssystemet presenterar miljöminister Lena Ek (C) idag även förslagen från regeringens interna arbetsgrupp som tog över efter den omdebatterade avfallsutredningen. Redan i våras stod det klart att producentansvaret för förpacknings- och tidningsinsamling ska behållas, men nu kommer mer detaljerade förslag om skärpt tillsyn och höjda återvinningsmål.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev