Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek försvarar den svenska klimatpolitiken

Publicerad: 6 december 2012, 06:35

Kritiken mot den svenska klimatpolitiken blev massiv under gårdagen efter Lena Eks anförande vid klimatförhandlingarna i Doha. Nu försvarar Ek Sveriges linje.


Den kritik som miljörörelsen och opposititionen igår framförde mot regeringens klimatpolitik och Lena Eks tal vid klimatförhandlingarna i Doha var förödande. Och Lena Ek fick ägna viktig förhandlingstid till att försvara Sveriges linje för medierna.

Den största kritiken gällde det svenska klimatbiståndet där Lena Ek i sitt anförande uppgav att Sverige nästa år ger 2,5 miljarder i klimatbistånd. Pengar som kritikerna påpekar är direkt hämtade ur den befintliga biståndsbudgeten. Kritikerna surar också över att Sverige inte, som till exempel Storbritannien, Danmark och flera andra länder skjuter till extra pengar. Lena Eks försvarar sig med att statsbudgeten för nästa år redan är satt.
– Några nya pengar att plocka fram finns inte, säger hon till Dagens Nyheter.

Lena Ek kritiserades också för att Sverige inte driver på att EU ska öka sina klimatmål till 30 procent. Här menar Lena Ek att det handlar om ett missförstånd och att Sverige driver 30 procentslinjen – fast bakom kulisserna.
– Sverige vill att EU ska gå upp till 30 procent och vi försöker göra det möjligt. Men vi vet att det är några länder som blockerar stenhårt, säger miljöministern till Sveriges Television

Slutligen kritiserades den svenska linjen också för att man inte framfört krav på att länder ska skrota sina utsläppsrätter om de inte används. Att Lena Ek inte tog upp detta i sitt tal beror enligt henne själv på ren förhandlingstaktik.
– Det beror på att jag är angelägen om att våra duktiga tjänstemän ska vara spelklara i förhandlingarna, säger hon till DN.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.