Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek: Frågan om nyckelbiotoper måste lösas

Publicerad: 5 juli 2018, 18:56

Lena Ek, ordförande för Södra Skogsägarna och före detta miljöminister, tillhör dem som anser att äganderätten är hotat för Sveriges skogsägare. Orsaken är de nya reglerna för biotopskydd.


Diskussionen om hur den svenska skogen ska användas har den senaste tiden blivit allt mer infekterad och flera oppositionspartier hävdar nu att situationen med inventering av nyckelbiotoper gör att äganderätten är hotad för Sveriges skogsägare. Lena Ek (C), ordförande för Södra Skogsägarna och före detta miljöminister, tillhör dem som anser att rättssäkerheten i dag är satt ur spel.
– Vi kan konstatera att vi har rättssäkra regler när det gäller reservat, nationalparker och naturvårdsavtal. Men vi har ingen rättssäkerhet när det gäller nyckelbiotoper och den frågan måste lösas. Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har skrivit till regeringen och bett dem berätta hur myndigheterna ska göra för hantera familjers känsla av rättslöshet, säger Lena Ek som själv är utbildad folkrättsjurist.

Enligt Lena Ek finns det många enskilda ärenden där skogsägare plötsligt, utan debatt och utan möjlighet till överklagan eller rätt till ersättning blir av med stora delar av sin försörjning.
– Så kan vi ha det i en rättsstat. Jag tycker att det är väldigt viktigt med grundläggande regler som äganderätten, statens möjligheter och hur vi hanterar enskilda rättsärenden.

Hur skulle du hanterat frågan om du var miljöminister i dag?
– Då skulle jag se till vi jobbar med den skog som ska skyddas på det sätt som vi arbetar med naturreservaten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.