Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek i Doha: Vi måste agera snabbt och kraftfullt

Publicerad: 5 december 2012, 10:13

På onsdagen höll Lena Ek sitt anförande på det stora ministermötet vid klimatförhandlingarna i Doha.


Då Lena Ek på morgonen klev upp i talarstolen vid FN:s klimatförhandlingar i Doha konstaterade hon att vetenskepen kräver att världens länder agerar snabbt och kraftfullt. Hon berättade också att Sverige kommit till Doha med målet att åta sig en nyåtagandeperiod enligt Kyotoprotokollet och att Sverige fortfarande strävade efter ett bindande globalt klimatavtal som täckte 100 procent av världens utsläpp.

Några egentliga nyheter kunde Lena Ek emellertid inte presentera. Det utlovades inga nya pengar till den klimatfond som ska hjälpa utvecklingsländerna med klimatomställning. Inte heller nämnde Lena Ek några utökade klimatmål för Sverige eller att man tänkte driva på EU att höja sina ambitioner.

Kommentarerna efter talet var delade, även om oppositionen mestadels var kritisk. Vänsterpartiets miljötalesperson Jens Holm säger att han tycker att Lena Ek missade Sveriges stora chans att återskapa det förtroendekapital som Sverige en gång haft i klimatdebatten. Han berättar att han dels hoppats på att Lena Ek skulle presentera nya svenska pengar till klimatarbetet, dels att Sverige skulle driva EU till högre klimatambitioner. Inget av detta gjorde Lena Ek i dagens tal i Doha.
– Sverige har i flera år fallit i den internationella klimatrankningen. Det är dåligt – dels för att vi blir sämre på att minska våra egna utsläpp – men också för att Sverige får ett minskat förtroende. Något som märkts tydligt på senare år. Sverige är inte längre den tunga aktör vi en gång var i klimatdebatten. Jag hade hoppats att Lena Ek skulle återställa lite av Sveriges förtroende så att vi kan brygga den splittring som idag råder mellan den rika och den fattiga världen, säger han till Miljöaktuellt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.