Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek kräver svar om Natura 2000-områden

Publicerad: 18 maj 2012, 07:41

Miljöministern har skickat brev till landshövdingarna i kustlänen för att få svar på om skyddet av våra marina Natura 2000-områden är bristfälligt.


Miljöminister Lena Ek har vid ett flertal tillfällen gjort klart vad som gäller för fiske i de svenska Natura 2000-områdena.

I ett svar på en skriftlig fråga från Matilda Ernkrans (S) i november förra året, skriver Lena Ek exempelvis:

"I enlighet med art- och habitatdirektivet krävs enligt miljöbalken tillstånd för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som kan skada de värden som skyddas i ett Natura 2000-område. Det finns inga regler som undantar fisket från denna tillståndsprövning. Länsstyrelserna är tillsynsmyndighet och ansvarar därigenom för tillsynen över bestämmelsernas efterlevnad."

När Jens Holm (V) nu i våras påpekade i en annan skriftlig fråga att inte en enda länsstyrelse i Sverige ser ut att tillståndspröva fiske som förekommer i Sveriges marina Natura 2000-områden och att det pågår oreglerat fiske och fiske med bottentrål i dessa områden, svarade ministern:

"Jag har tidigare sagt att jag ska kontakta berörda landshövdingar och be om en redovisning av deras erfarenheter. Jag kommer att avvakta vidare åtgärder tills jag tagit del av länsstyrelsernas redovisningar."

Ett brev har nu skickats till samtliga landshövdingar ute i kustlänen. I brevet, som Miljöaktuellt tagit del av, skriver Lena Ek:

"Under det senaste halvåret har jag besvarat tre riksdagsfrågor och en interpellation i frågan om skydd av våra marina Natura 2000-områden. I dessa har jag klargjort regeringens syn på regler till skydd för sådana områden. Jag har också meddelat att regeringen är beredd att agera om nya uppgifter skulle visa att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt."

Lena Ek skriver vidare att hon under denna period även tagit del av en rapport från Greenpeace som berört brister i både tillsyn och tillståndsprövning för de svenska marina Natura 2000-områdena.

”Rapporten väcker en mängd frågor som jag senast den 1 juni vill be er att hjälpa mig få svar på:
– en redovisning när det gäller hur länsstyrelserna informerar kring tillståndsgivningen för bottentrålning i Natura 2000-områden,
– hur många tillstånd som är sökta och beviljade,
– hur tillsynen sker i dessa områden."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.