Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek: ”När ni ser konstigheter i regelverket – skicka mejl till mig”

Publicerad: 21 mars 2012, 09:52

Miljöministern ska se till att regeringen hjälper upphandlingssverige.


Lena Ek anser att offentlig upphandling är ett viktigt styrmedel och nyckeln till utmaningarna för miljön.
– Vi vet att hållbarhet i upphandling i längden är billigare. Ni som hanterar upphandlingssystemet måste se igenom högen med papper och regler och omsätta visionerna i praktiken. När ni ser konstigheter i regelverket – skicka mail till mig, uppmanade Lena Ek.

Som ett konkret exempel på hur den offentliga upphandlingen kunde användas som styrmedel, tog hon upp silverbehandlade strumpor inom landstinget. Silvret är bakteriedödande, men släpps ut i samhället i samband med tvätt, och på samma sätt som med antibiotika finns en oro för tillvänjning hos bakterier.

Lena Ek poängterade att alla regleringar kring upphandlingar har tillkommit för att förhindra fusk och öka transparensen.
– Reglerna tillkom inte för att förhindra teknikutvecklingen, men det är så det har blivit. Av mina erfarenheter kan jag säga att det var ett rent helvete att upphandla lokalt, berättar Lena Ek.

Hon påpekar att det inte alls är konstigt om lokalpolitikerna inte vågar ta steget och ställa större krav vid upphandlingarna. All den här byråkratin, kanske också med risker för överklaganden och höga böter, det är klart att det kanske avskräcker, menar Lena Ek. Samtidigt uppmuntrar hon Sigtuna kommun som stack ut med upphandlingskrav på djurskydd, som resulterade i en rättslig process driven av Servera, och vill se mer sådan kurage hos kommunerna.

Om Anders Wijkmans utredning, som inte är klar, var hon väldigt positiv till det hon hittills har fått höra. Lena Ek avslutade med en uppmaning till deltagarna vid Hupp12, Hållbar Upphandling 2012:
– Vi måste kunna skilja på finetanol från fuletanol, finkött från fulkött. Det är ni som ska se till att Sverige blir hållbart, och vi ska banne mig hjälpa till.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev