Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek: ”Nu kommer en ny Östersjömiljard från EU”

Publicerad: 31 maj 2010, 09:03

”För att säkra en grön tillväxt och en levande landsbygd även i framtiden är det en absolut nödvändighet att vi ökar våra kunskaper kring vår inverkan på Östersjön” skriver EU-parlamentarikern Lena Ek samtidigt som hon presenterar en ny Östersjömiljard.


Ämnen i artikeln:

Lena EkÖstersjön

På 150 år har Östersjön gått från ett orört, klart och näringsfattigt arkiskt hav till ett tillstånd av konstant kris. Problemen med övergödning, algblomning, giftigt avfall och hotad biologisk mångfald växer sig allt större.

Läget för Östersjön är mycket allvarligt. Trots framgångar på 90- och 00-talet med sjunkande tillförsel av kväve och fosfor är idag i stort sett hela Östersjön drabbat av övergödning. Likaså är halterna av miljögifter och tungmetaller höga, trots framgångsrikt minskade utsläpp av exempelvis bly, kvicksilver och DDT.

För att säkra en grön tillväxt och en levande landsbygd även i framtiden är det en absolut nödvändighet att vi ökar våra kunskaper kring vår inverkan på Östersjön. Östersjöområdets ekosystem är komplext och omöjligt att tillgodogöra sig utan samarbete mellan forskare över landsgränserna. Mycket sådan forskning pågår redan idag, men ofta utan tillräcklig samordning.

För att ändra på detta har jag arbetat för att skapa en tydlig riktning i den europeiska miljöforskningen. Det arbetet har gett resultat och i juni kommer EU att anta mitt betänkande om ett gemensamt forskningsprogram för att hantera miljöutmaningarna i Östersjöområdet.

Projektet får namnet BONUS och skapar en strategisk plan med ett gemensamt fokus för mer än 500 forskare från de åtta kringliggande medlemsstaterna. EU och Östersjöländerna kommer då att tillsammans satsa närmare en miljard kronor på miljöforskning.

Runt Östersjön lever cirka 85 miljoner människor i länder vars ekonomier är beroende av havet på olika sätt. Samtidigt är det våra samhällen som bidrar till problemen när utsläpp och avfall letar sig ut till vattnet. En bättre helhetsbild för forskningen krävs om Östersjön ska kunna räddas. Forskningen i området är fragmenterad och alltför beroende av de begränsade forskningsanslag som finns på lokal, regional och nationell nivå.

BONUS bygger istället vidare på erfarenheter från EU:s ramprogram för forskning och teknisk utveckling. Genom BONUS kommer de nationella forskningsprogrammen och verksamheterna i de deltagande staterna för första gången att integreras i ett gemensamt program.

Med denna satsning kommer det att finnas ytterligare möjligheter för den svenska miljöforskningen att flytta fram sina positioner. Den här typen av samordnade satsningar på miljöforskning är ett led i att skapa ett hållbart, dynamiskt och resurseffektivt Europa. Östersjön behöver mer forskning. Nu kommer den nya Östersjömiljarden från EU.

Lena Ek (C), Europaparlamentariker

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Lena EkÖstersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News