Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek och Hillary Clinton lanserar globalt initiativ

Publicerad: 13 februari 2012, 09:40

Nu i veckan åker den svenska miljöministern över till Washington, bland annat för att träffa USA:s utrikesminister.


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Den 15-16 februari besöker Lena Ek Washington, där hon tillsammans med bland annat USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska lansera ett globalt initiativ för att minska utsläppen av kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar.

Det är Sverige som tillsammans med Bangladesh, Canada, Ghana, Mexiko och USA står bakom initiativet, som man vill ska bli ett globalt partnerskap för att komma åt de kortlivade luftföroreningarna.

− Genom att minska halterna av sot, metan och ozon i atmosfären kan man åstadkomma goda effekter på såväl klimatet och luftkvaliteten som hälsa och växtlighet. Dessutom får det positiva effekter på jordbrukets produktion av viktiga grödor, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Lanseringen sker nu på torsdag.

Som Miljöaktuellt tidigare skrivit om uppmärksammades frågan även i slutet av april förra året när Sverige tog över ordförandeskapet för Arktiska rådet. Då framgick av det svenska ordförandeskapsprogrammet att arbetet med att minska dessa utsläpp har stor betydelse:

”Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) konstaterade 2007 att sot kan ha en betydande värmande effekt, särskilt i alpina regioner och Arktis, både genom direkt uppvärmning av atmosfären och genom påskyndad avsmältning av is och snö. En minskning av utsläppen av särskilt sot och kortlivade klimatgaser, skulle därför kunna begränsa den snabba uppvärmningen av Arktis och bidra till att takten i havsisens avsmältning begränsas.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News