Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek om Östersjömötet: ”Förhandlingarna har brutit samman”

Publicerad: 3 oktober 2013, 09:59

Idag samlas Östersjöländernas miljöministrar för att skriva under en ny deklaration för att rädda Östersjön. Men Ryssland satte sig på tvären och förhandlingarna bröt samman.


Det är TT som under dagen rapporterat att förhandlingarna mellan Östersjöländernas miljöministrar håller på att bryta samman. Anledningen uppges vara att Ryssland sätter sig på tvären mot krav på minskade kväveutsläpp från sjöfarten.
– Det är en väldig dramatik. Förhandlingarna har brutit samman och Rysslands chefsförhandlare står nu i ständig kontakt med regeringen i Moskva. Nu pratar de till och med om att riva upp en äldre överenskommelse som antogs för tre år sen, säger miljöminister Lena Ek till TT.

Världsnaturfonden WWF meddelade i ett pressmeddelande att miljöministrarnaa på mötet misslyckades i en historisk möjlighet att sätta nya bindande mål för att nå ett hav i god ekologisk status och få bukt med de stora miljöproblemen. Enligt WWF är det tydligt att Östersjöländernas miljöministrar är maktlösa och att frågan om det gemensamma havet måste hanteras i ett annat forum.
– Om regeringen inte ändrar sin syn på hur Östersjön ska räddas blir handlingsplanen inte annat än fina ord – vilket i slutänden äventyrar hela Östersjösamarbetet. Sverige måste våga sätta bindande mål om man verkligen menar allvar med att återställa Östersjön. Dessutom måste frågan breddas från att bara handla om miljö till att också inkludera sociala och ekonomiska konsekvenser av ett förorenat hav, säger organisationens generalsekreterare Håkan Wirtén.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.