Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek på klimatförhandlingarna: Stämningen är inte särskilt bra

Publicerad: 20 november 2013, 15:09

Många bakslag och få framsteg kännetecknar FN:s klimatförhandlingar så här långt.


Under veckan samlas nu världens miljöministrar för att slutföra FN:s klimatförhandlingar i Warszawa. Precis som många väntat går arbetet trögt och få framsteg har gjorts. På en presskonferens under gårdagen bekräftades också det långsamma arbetet av miljöminister Lena Ek.
– Stämningen är inte särskilt bra. Det har gått långsamt framåt eller på sina håll stått stilla, säger hon.

Lena Ek förklarar den dåliga stämningen bland annat med Japans besked i förhandlingarnas inledning att de inte tänker uppfylla de klimatambitioner som de tidigare utlovat.
– Över hela den här arbetsveckan, som normalt sett är en väldigt intensiv vecka med god stämning och gott humör, har beskedet från Japan legat som en våt disktrasa, säger hon och påpekar att också Australien varit ett väldigt "besvärligt" land under veckan.
– Australien har i varje arbetsgrupp sagt nej eller försökt reversera förloppet så att vi nästan måste gå bakåt från det material vi redan har på plats.

Utöver detta har man de traditionella motsättningarna mellan nord och syd att handskas med. BRICS-länderna vill enligt Lena Ek ogärna ta ansvar för sina utsläpp trots att deras ekonomier och utsläpp växer väldigt fort.
– Vi har naturligtvis ett historiskt ansvar. Men nu  måste vi titta på fortsättningen, och det är den nya diskussionen. Hur de länder som nu tar över tätligan vad det gäller utsläpp – länder som Kina, Indien och Brasilien – ska kunna ta steget över till en icke fossil ekonomi på ett sätt som gör att de samtidigt kan bekämpa fattigdomen.

Lena Ek uppger att hon väntar sig väldigt tuffa förhandlingar. De svenska prioriteringarna är först och främst att få fram en arbertsplan.
– Till vad? Jo, 2015 ska världen slutförhandla en ny global slutregim. Det är extremt kort om tid och om vi lyckas så är det världsrekord i FN-förhandling. Därför har EU gemensamt sagt att vi behöver ha en arbetsplan när det gäller ländernas klimatåtaganden.

Tanken är att alla länder ska utfästa sina egna offentliga klimatåtaganden redan nästa år – 2014 – för att man därefter ska kunna sammanväga dem och se om åtgärderna tillsammans är tillräckligaa för att nå tvågradersmålet. EU:s förslag, som presenterades i sommras, har redan kritiserats både av BRICS och USA. Det utkast till arbetsplan som nu lagts fram i Warszawa är enligt miljöminister Lena Ek dessutom väldigt dålig.
– Det hela är förstås väldigt bekymmersamt och vi kommer nu i olika arbetsgrupper att försöka fylla på så att vi i slutet av veckan kan få en arbetsplan som visar hur vi tar oss från Warszawa, genom förhandlingarna i Lima nästa år och till slutförhandling i Paris 2015.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.