Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek: Stoppa lampslarvet

Publicerad: 13 mars 2013, 12:19

I april ska tillverkarna och avfallsbranschen ha löst problemet med felsorterade kvicksilverlampor. Annars hotar miljöminister Lena Ek med nya, hårdare regler.


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningLena Ek

Många slänger lampor i hushållssoporna eller glasåtervinningen, vilket gör att giftigt kvicksilver hamnar på avvägar. Det fick Lena Ek att kalla alla ansvariga parter till ett möte 2011, där hon krävde att systemet skulle förbättrats. Nu har det gått två år och miljöministern vill se resultat. I april kallar hon El-kretsen, Avfall Sverige och Svensk Glasåtervinning till ett uppföljningsmöte.

– Jag vill invänta resultatet från förra året, men om det inte blir bättre så är jag beredd att titta på en skärpning av producentansvaret för elavfall, säger miljöministern till Ny Teknik.

Förra året tog Svensk Glasåtervinning emot 700 000 felsorterade lampor, varav 70 000 var lågenergilampor. Det är dock en klar förbättring jämfört med 2011 då motsvarande siffror var en miljon lampor och 200 000 lågenergilampor.

– Vi kan inte ha kvar ett systemfel som innebär att kvicksilver och bly släpps ut. Det är både ett miljöproblem och ett arbetsmiljöproblem för personalen i glasåtervinningen, säger Frank Tholfsson, vd på Svensk Glasåtervinning.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ÅtervinningLena Ek

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.