Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Ek svarar på Jens Holms öppna brev

Publicerad: 3 september 2014, 05:50

Hur ni tre partier ska kunna skriva ihop er om en eventuell regeringsförklaring eller miljöbudget är för mig en gåta. Det tror jag också Sveriges många miljöengagerade väljare vill ha svar på, skriver miljöminister Lena Ek (C) i sitt brevsvar till Jens Holm (V).


Ämnen i artikeln:

CenterpartietJens HolmLena EkSocialdemokraternaVänsterpartiet

Hej Jens!

Tack för ditt brev! Det är alltid intressant att debattera miljö- och klimatpolitik med dig. Vi har ju, precis som du skriver, båda haft ett mångårigt engagemang i frågorna såväl i Sverige som på internationell nivå. Du tillhör dessutom de riksdagsledamöter som är flitiga i att skriva interpellationer till mig, ibland flera gånger i samma ärende. Punkterna i ditt brev återspeglar detta – vi har vid upprepade tillfällen diskuterat klimatbistånd, köttskatt och utsläppshandel i kammaren. Trots ditt förundrande tonfall vet jag att du mycket väl känner till mina svar och utgångspunkter i dessa frågor.

Du har helt rätt i att jag är nöjd med vad Centerpartiet åstadkommit i regeringsställning. Jämfört med 2006 har Sverige idag mycket lägre klimatutsläpp, lägre belastning av fosfor och kväve till våra havsområden, livskraftiga rovdjursstammar, rekordstora belopp till miljö- och klimatforskning, tio gånger mer vindkraft, långt fler Natura 2000-områden och skyddade våtmarker, hårdare krav på sjöfartens utsläpp. Med mera.

Men jag och Centerpartiet vill förstås mer än så. Det går alltid att göra mer och bättre när det gäller miljön. Precis detta visar expertmyndigheternas uppföljning av miljömålen, om vart vi befinner oss i måluppfyllelsen 2020. Systemet sjösattes 1999, och när vi tog över efter de rödgröna 2006 bedömde samma myndigheter att Sverige skulle nå 0 av de 16 målen till 2020. Målen är mycket visionärt hållna och ska nås inom en generation. Som du vet är det ett oerhört tufft arbete som krävs, och där har Sverige mycket kvar. Men vi har reformerat systemet och fört in konkreta, stegvisa etappmål. Dessutom beaktar miljömålen idag att det krävs internationella insatser – Naturvårdsverket har flera gånger konstaterat att målen aldrig skulle uppfyllas även om vi gjorde precis allt och mer därtill enbart på nationell nivå.

Vad gäller miljöskatter har vi i Centerpartiet och Alliansen gjort vad vi lovat och genomfört en grön skatteväxling. Skatter på miljö och energi har höjts medan de sänkts på jobb och för låg- och medelinkomsttagare. Detta är tyvärr något ni i de rödgröna partierna helt tappat bort. Ni vill enbart höja flera skatter, utan att förstå att en högre beskattning på jobb och tillväxt gravt hämmar möjligheterna att utveckla miljö- och klimatteknik, liksom att det minskar utrymmet att göra reformer på området (inte minst att ställa om transportsektorn snabbare).

Att det varit tyst om miljö i valrörelsen håller jag inte alls med om. Vart jag än reser i landet i dessa dagar märker jag ett starkt engagemang i frågor om giftfri vardag, om havsmiljön, om klimatet och för stärkta ekosystemtjänster. Oavsett om jag träffar organisationer, företag, lokalpolitiker eller barnfamiljer är det många som ställer frågor och vill diskutera sin bild av vad som behövs och vad som kan göras. Miljö är ju också ett av mitt partis allra främsta frågor inför valet. Tyvärr har jag inte märkt att ni i Vänsterpartiet hörts av i debatten. Jag betvivlar inte att du själv är aktiv, Jens, men från din partiledning lyfts inga förslag för miljön och klimatet fram. Kanske beror det på att din partiledare satsar så mycket krut på att höja skatterna med över 70 miljarder, tvinga bort friskolor och privat drivna välfärdsföretag eller kalla RUT- och ROT-företagare och deras många anställda för "tjänstefolk"? Jag gör ingen annan tolkning än att den miljöprofil du försöker lyfta som talesperson verkar ha nedprioriterats av din partiledning inför valet.

Men jag debatterar gärna med dig. Då kan vi också prata om det faktum att ni i de rödgröna partierna skiljer er åt så pass mycket i miljö- och klimatpolitiken. Ni har skilda uppfattningar vad gäller klimatmål och energimix, både i Sverige och på EU-nivå. Ni har ingen samsyn i hur man använder ekonomiska styrmedel på miljöområdet, där till exempel ni i V vill införa punktskatter på avstånd och konsumtionsvaror. Och ni har röstat i olika riktningar när miljöpropositionerna har voterats i riksdagen under året – oavsett om det gäller havsmiljö, biologisk mångfald, strandskydd eller rovdjur. I Socialdemokraternas valmanifest är miljösatsningarna beklämmande få. Hur ni tre partier ska kunna skriva ihop er om en eventuell regeringsförklaring eller miljöbudget är för mig en gåta. Det tror jag också Sveriges många miljöengagerade väljare vill ha svar på.

Bästa hälsningar
Lena Ek (C), Miljöminister

Läs Jens Holms öppna brev till Lena Ek här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.