Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Lena Eks femstegsraket saknar bränsle”

Publicerad: 30 april 2012, 06:11

Mer resurser behövs till handläggning. Det skriver Pia Pehrson och Sara Sjöholm, verksamma vid Foyen Advokatfirmas miljörättsavdelning i en replik på miljöministerns debattartikel.


I förra veckan hade Lena Ek en debattartikel i Göteborgsposten där hon beskrev den femstegsraket hon och miljödepartmentet jobbar med för att få miljöprövningar att bli enklare och öppnare.

Nu har en replik publicerats i samma tidning, med rubriken ”Lena Eks femstegsraket saknar bränsle”. Debattsvaret är skrivet av Pia Pehrson, advokat, och Sara Sjöholm, jur kand., båda verksamma vid Foyen Advokatfirmas miljörättsavdelning i Göteborg och Stockholm.

De båda skriver att det visserligen är glädjande att miljöministern tar frågan på allvar och nu kommer med förslag till åtgärder.

”Konkreta förslag på effektiviseringar behövs i allra högsta grad för att långsiktigt kunna hantera miljöprövningarna. Vi välkomnar att miljöministern lyfter frågan högre upp på dagordningen."

Samtidigt menar de att miljöministern missat en viktig åtgärd.

"Men faktum kvarstår att prövningsmyndigheterna redan i dag behöver mer resurser. Det är dags att öppna plånboken om vi vill ha en rättssäker tillståndsprocess.”

"Lena Eks femstegsraket saknar denna viktiga komponent – resurser till handläggningen. Inte någonstans nämns det att pengar eller resurser är en absolut nödvändighet för en effektivisering av miljöprövningen. Prövande myndigheter har ett akut behov av fler duktiga medarbetare och fler mantimmar för att hinna med alla de ansökningar som inkommer, exempelvis för nya vindkraftverk."

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.