Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lena Eks uppdrag försvann på vägen till verket

Publicerad: 7 Februari 2012, 08:37

Nio av tio vattenkraftverk har tillstånd baserat på nästan 100 år gammal lagstiftning. Miljöministern har givit Naturvårdsverket i uppdrag att granska vattenkraften. Naturvårdsverket: vi har inte fått något uppdrag!


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Endast några få procent av dagens vattenkraftverk lyder under miljöbalken. Nio av tio kraftverk har, genom en övergångsreglering, tillstånd i enlighet med 1918 års vattenlag: en lag som inte ställer lika höga krav, skriver Riksdag&Departement.
‒ Vi har gett ett uppdrag att titta på vattenkraften och den småskaliga vattenkraften, sa miljöminister Lena Ek vid en träff med riksdagsjournalister förra veckan.

På Naturvårdsverket finns motsatt uppfattning:
‒ Vi har inte fått något uppdrag, säger Gunilla Sallhed, chef för enheten för regeringsuppdrag och remisser vid Naturvårdsverket, till Riksdag&Departement.

Inte heller har man flaggat för något uppdrag, vilket brukar ske någon månad i förväg. Däremot ska miljödepartementet före jul ha sagt att det ska komma en särskild utredning. Stefan Berggren, chef på naturmiljöenheten, säger kortfattat till Riksdag&Departement:
‒ Frågan är aktuell och vi jobbar med den på miljödepartementet.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.