Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Eks uppmaning om nanosilver till Landstingen

Publicerad: 16 maj 2012, 09:07

Landstingen står för en stor del av användningen av nanosilver, ett antibakteriellt ämne som kan leda till hormonstörningar och antibiotikaresistens. Nu uppmanar Lena Ek landstingen att se över sin användning av ämnet.


För första gången skickar Lena Ek nu ut ett brev där hon uppmanar landstingen att se över sina upphandlingar. Skälet är den ökande användningen av nanosilver och andra bakteriedödande ämnene – ämen som visat sig vara hormonstörande och som kan leda till antibiotikaresistens. Det berättar SR Ekot idag.
– Tänk om vi på sjukhusen inte har antibiotika som funkar. Vi kan inte heller tvätta sår eller utrustning med just de här ämnena vi behöver för det. Det här tycker inte jag är en enbart miljömässig, utan också ur hälsosynpunkt, väldigt farlig situation, säger Lena Ek till SR Ekot.

Användningen av nanosilver i främst kläder har enligt Kemikalieinspektionen ökat de senaste åren. En stor del av användningen står de svenska Landstingen för.
– Det är väl känt att om bakterier utsätts för silver kan de utveckla resistens mot silver. Då får inte silvernanopartiklar någon effekt längre. Sen kan resistens också kopplas till antibiotikaresistens. Risken i förlängningen är att man får en ökad resistensutveckling även mot antibiotika, säger Sara Hallin som är professor i mikrobiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.