Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lena Sommestad lämnar VD-post – blir politiker igen

Publicerad: 22 december 2009, 13:35

Den förre miljöministern Lena Sommestad, idag VD på Svensk Fjärrvärme, har sagt upp sig för att satsa på politiken.


Ämnen i artikeln:

Politik

VD:n för Svensk Fjärrvärme Lena Sommestad (miljöministern 2002-2006) har sagt upp sig och lämnar branschorganisationen den 1 mars.

– Jag vill satsa på politiken igen, säger Lena Sommestad som är nominerad till fjärde valbar plats för socialdemokraterna i Uppsala distrikt. Thomas Östros toppar listan.

Vilka frågor kommer du engagera dig i?
– Miljöfrågan ligger mig så klart otroligt varmt om hjärtat men även den bredare frågan om hållbar samhällsutveckling. Med min bakgrund har jag en beredskap att gå in och tala i många frågor.

Men det är inte klart att du kommer att driva miljöfrågorna?
– Självklart kommer jag att engagera mig i frågorna. Det hoppas jag att jag ska göra på ett eller annat sätt. Men hur återstår att se.

Blir det regeringsskifte?
– Vi satsar på att vinna valet och jag ser enorma möjligheter för socialdemokratin just nu. Vi har hamnat i en djup finanskris som på allvar har utmanar hur vi ska utveckla vårt samhälle. Vi är på väg mot en klimatkris som tvingar oss att handla klokt och långsiktigt. Efter 30 år av nyliberal dominans hoppas jag att vi kan komma tillbaka till nytt ekonomiskt tänkande där man utgår från människan som den viktigaste resursen. Där har vi en enorm styrka i vår politik.

Hur ser du på dina två år på Svensk Fjärrvärme?

– Det har varit en väldigt spännande tid på Svensk Fjärrvärme. Det händer väldigt mycket dels när det gäller hur fjärrvärmen ska utformas på marknaden men även vad gäller prisprövning och frågan om tredjeparstillträde och andra regleringar.

Hur har det gått med att sälja in fjärrvärme som klimatsmart energilösning i Europa?
– Vi har kommit en bra bit på väg och jobbat mycket med att få europeiska länder att förstå hur man kan tillvara spillvärme. Att 70 procent av primärenergin i Europa går förlorad är som att befinna sig i en katastrofal torka och skvätta ut två tredjedelar av vattnet man har i en hink. Energin som går förlorad idag skulle kunna värma hela Europa. Det är faktiskt en av de enklaste åtgärderna och det är stort bekymmer att detta inte görs, men vi tycker att man börjar förstå att fjärrvärme är att ett sätt att energieffektivisera. Det finns idag jämfört med fem år sedan ett stort intresse för de här frågorna i europapolitiken, men städerna saknar ofta redskap och kunskap.
– Jag hoppas att min efterträdare vill ta över och fortsätta det stora arbetet som vi har påbörjat.

Svensk Fjärrvärme har börjat leta efter en efterträdare till Lena Sommestad.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.