Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Leverantörerna: ”Detta är allvarliga saker”

Publicerad: 19 februari 2009, 09:13

Saab kan ställa in betalningarna till sin leverantörer redan idag. Det innebär omfattande förluster för hundratals företag.


Under ett extrainsatt styrelsemöte klockan 11 på torsdagen kan beslut tas om att Saab ställer in sina betalningar och genomfölra företagsrekonstruktion, en slags kontrollerad konkurs.

– Detta är allvarliga saker. Det finns många leverantörer som har stora fodringar hos Saab, inte minst gällande verktyg och utvecklingsarbete för att ta fram nya modeller, säger Sven-Åke Berglie, vd för underleverantörernas organisation FKG till Teknik360.

Stora delen av Saabs utvecklingsarbete är utlagt på underleverantörer, vilka i sin tur investerat stora belopp i sin egen verksamhet. Stora delar av dessa investeringar riskerar därför att bli värdelösa om de inte kan utnyttjas annanstädes.

Hur stora skulderna till leverantörerna uppgår till vet endast de på Saab. Men under fjolåret uppges bolaget gjort en förlust på drygt 3 miljarder kronor.

Det är inte bara de direkta leverantörerna till Saab som drabbas. Leverantörskedjan är ofta flera led djupt. Uppskattningsvis drabbas 25.000 – 30.000 arbetstillfällen om Saab försvinner.

En kontrollerad konkurs är dock att föredra framför en absolut konkurs. Det innebär att alla gamla betalningar ställs in, men att verksamheten ändå kan drivas vidare. Leverantörerna kan då eventuellt fortsätta att arbeta tillsammans med Saab.

– Det vore ju mycket glädjande om det kunde utvecklas så, säger Sven-Åke Berglie.

Maud Olofssons krassa besked på onsdagen om att regeringen inte är beredd att låta staten ta över ägandet i Saab har mötts av posiotiva reaktioner från den svenska befolkningen, enligt Sifo-mätning. Hälften av de tillfrågade anser beslutet som vettigt medan endast en tredjedel tycker att regeringen ska gå in med miljardstöd till det krisdrabbade företaget

Rekonstruktionen måste godkännas av tingsrätten, i detta fall Vänersborgs tingsrätt där ansökningshandlingarna ska lämnas in.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.