Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Leverantörerna: Så dåliga är Sveriges upphandlare

Publicerad: 21 mars 2012, 10:26

Leverantörernas dom mot svenska upphandlare är hård, visar en ny undersökning som Miljöaktuellt låtit göra. Idag presenterad Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo resultaten på konferensen Hållbar Upphandling.


På den stora konferensen Hållbar Upphandling idag presenterade Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo den stora undersökningen där leverantörerna ger Sveriges upphandlare underkänt.
– En viktig slutsats i undersökningen är att det saknas miljö- och beställarkompetens hos de svenska upphandlarna. Samtidigt ska man komma ihåg att det här är en väldigt bred undersökning och att man inte kan dra alla upphandlare över en kam. Dessutom har man kommit längre inom vissa branscher, som till exempel livsmedelm, säger Mikael Salo.

Andra slutsatser som Mikael Salo drar av Miljöaktuellts undersökning är att leverantörerna gillar miljökrav och att upphandlarna i leverantörernas ögon inte ser de möjligheter som finns. Dessutom är det få leverantörer som tycker att upphandling idag driver innovation och miljöförbättringar.

Totalt har 641 leverantörer svarat på vad de tyckler om den svenska upphandlingen. Se svaren i undersökningen här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.