Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Leverantörerna: Så dåliga är Sveriges upphandlare

Publicerad: 21 mars 2012, 10:26

Leverantörernas dom mot svenska upphandlare är hård, visar en ny undersökning som Miljöaktuellt låtit göra. Idag presenterad Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo resultaten på konferensen Hållbar Upphandling.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På den stora konferensen Hållbar Upphandling idag presenterade Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo den stora undersökningen där leverantörerna ger Sveriges upphandlare underkänt.
– En viktig slutsats i undersökningen är att det saknas miljö- och beställarkompetens hos de svenska upphandlarna. Samtidigt ska man komma ihåg att det här är en väldigt bred undersökning och att man inte kan dra alla upphandlare över en kam. Dessutom har man kommit längre inom vissa branscher, som till exempel livsmedelm, säger Mikael Salo.

Andra slutsatser som Mikael Salo drar av Miljöaktuellts undersökning är att leverantörerna gillar miljökrav och att upphandlarna i leverantörernas ögon inte ser de möjligheter som finns. Dessutom är det få leverantörer som tycker att upphandling idag driver innovation och miljöförbättringar.

Totalt har 641 leverantörer svarat på vad de tyckler om den svenska upphandlingen. Se svaren i undersökningen här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev