Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

LHC-start ger skyhög elräkning

Publicerad: 10 Februari 2009, 07:24

Partikelacceleratorn LHC startas först i september. Att köra acceleratorn vintertid kommer att knapra rejält på elbudgeten.


Den 27 kilometer stora partikelacceleratorn invigdes i september i fjol. Ett år senare, i september i år, är det dags för start igen, meddelar Cern. De första partikelkollissionerna väntas uppstå omkring fem veckor senare.

Vid Cern har man beslutat att behålla acceleratorn i drift över den kommande vintern. Med energipriserna vintertid räknar man därför med att elkostnaderna kommer att öka med åtta miljoner euro, skriver New Scientist. Det motsvarar 40 procent av den årliga kostnaden.

I slutet av 2010 väntas tillräckligt mycket data från protoner som nått energier på 14 teraelektronvolt, TeV, ha uppnåtts för att matcha Tevatron-acceleratorn utanför Chicago i USA. Förhoppningen är att finna tecken på nya elementarpartiklar.

LHC fick stängas bara nio dagar efter starten i september i fjol sedan dålig kontakt mellan två supraledande magneter resulterade i skador på acceleratorn.

Tidplanen är pressad men vid Cern räknar man med att lyckas.

– Schemat är aggressivt men vi har en maskin som är ivrig att få gå, säger Cern-chefen Steve Myers till New Scientist.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.