Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Liberalerna – det okända miljöalternativet

Publicerad: 3 juli 2018, 14:28

Lars Tysklind (L)

Foto: Björn Anderberg

På den borgerliga sidan har Centern abonnerat på epitet ”Alliansens gröna röst”. Men kanske är det en förhastad slutsats.


För andra valrörelsen i rad har Naturskyddsföreningens granskningar placerat Liberalerna före centern i detta avseende. Enligt Lars Tysklind, miljötalesperson för Liberalerna, beror det främst på att partiet förstår hur viktigt det är att hålla två miljöbollar i luften samtidigt, både klimatet och biologisk mångfald.
– Ett annat skäl är de skarpa förslag vi lagt den här mandatperioden. Vi har till exempel fem miljarder kronor mer i miljöskatter än regeringen. Det kan man kanske förvånas över, men vi ser verkligen grön skatteväxling som en väg att styra de här frågorna i rätt riktning, säger Lars Tysklind till Aktuell Hållbarhet.

Grön skatteväxling är dock en rätt teknisk fråga och ingen direkt valmagnet för ett parti. Ombedd att översätta partiets miljöpolitik till argument i en valrörelsen väljer Lars Tysklind i stället främst tre:
– För det första skulle jag säga biologisk mångfald. I Sverige har de allra flesta en stark känsla för skog och hav och tycker att det är viktigt. Sedan måste vi politiker var mycket konkreta i klimatfrågan. En sådan är att driva på för en elektrifiering av fordonsflottan, där står vi bland annat för snabb utbyggnad av laddinfrastruktur.

Slutligen finns det enligt Lars Tysklind väljare att vinna genom att visa på rättvisa i systemen.
– Det kan tyckas tekniskt, men principen att förorenaren betalar tror jag att människor accepterar och gillar, att den som ger ett felaktigt val får betala på ett eller annat sätt.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.