Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Liberalerna säger nej till sänkt dieselskatt

Publicerad: 8 augusti 2018, 05:39

Foto: News Oresund/Wikimedia Commons

När Liberalerna presenterade sin miljöpolitik inför valet under måndagen stod det klart att partiet säger nej till sänkt dieselskatt för lantbrukare som drabbats av torkan.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarModeraternaVäxthuseffekten

Under måndagen lanserade Liberalerna sin miljöpolitik inför valet. Partiet vill se ökat EU-samarbete runt klimat- och miljöfrågor. Man vill ha en europeisk koldioxidskatt, ett bättre system för utsläppsrätter och en europeisk flygskatt. Samtidigt säger man nej till en sänkning av dieselskatten för svenska lantbrukare. Bakgrunden är att regeringen har infört en tillfällig sänkning av dieselskatten under 2016-2018 och under förra veckan uppgav moderaterna att de ville sänka dieselskatten ytterligare för att stödja de bönder som drabbats av torkan.
– Vi vet att klimatförändringarna är på riktigt. Vi vet att utsläppen måste minska, vi vet att fossila bränslen står för en stor del av klimatutsläppen. Att då öka incitamenten att fortsätta använda fossilbränslen är att skjuta sig själv i foten. Självklart ser vi också att lantbrukare har ett svårt år med anledning av torkan men då får man titta på andra lösningar. Vi vill sänka skatten på jobb och företagande generellt och på så sätt gynnas ju även bönder, säger Sophia Metelius, utredare hos Liberalerna till Aktuell Hållbarhet.

Hur kommer allianspartiernas olika inställning till den här frågan att påverka allianssamarbetet?
– Vi är fyra olika partier och inom Liberalerna har vi drivit det här under hela mandatperioden och även haft med det i våra budgetar, det är en del av vår gröna skatteväxling. Regeringen har sänkt dieselskatten för lantbrukare under sin mandatperiod och det har vi varit kritiska till. Även LRF förstår att dieselsubventioner inte hör 2000-talet till.

Hur kan man som väljare veta att man röstar emot sänkt dieselskatt om man lägger sin röst på er som alliansparti?
– Som med alla frågor är det ju alltid förhandlingar men för oss är det här väldigt viktigt, på samma sätt som det är väldigt viktigt att inte vara så rädda för EU. Många drar ju upp konkurrenskraften och säger att svenska jord- och lantbrukare får betala för mycket i skatt jämfört med sina konkurrenter. Då säger vi att vi ska sänka skatten för företagare men vi säger också att vi ska driva frågan på EU-nivå. Det finns ju många stora företag som vill ha en koldioxidskatt på EU-nivå och lokalt. De vill inte att konkurrensen ska bli snedvriden men de ser samtidigt att klimatfrågan är oerhört viktig.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.