Klimat
Licensjakten minskade inte den illegala vargjakten
Publicerad: 30 augusti 2010, 07:31
Mångas förhoppning var att licensjakten på varg skulle minska den illegala jakten. Nu visar statistik att den illegala vargjakten tvärt om ökat.
Enligt vargforskare har den illegala jakten på varg och andra stora rovdjur ökat under 2010. Det rapporterar TT och Dagens Nyheter. Därmed har licensjakten på varg i vintras inte minskat tjuvjakten, vilket var mångas förhoppning.
Enligt vargforskare är den årliga dödligheten i den svenska vargstammen 30 procent – och den illegala jakten står för hälften av denna dödlighet. Enligt DN skjuts alltså varannan död varg i Sverige av tjuvjägare. Under det första halvåret 2010 har 37 fall av illegal jakt på rovdjur anmälts till polisen, enligt Brottsförebyggande rådet. Detta är mer än vad som anmäldes under hela 2009 då polisen fick in 31 anmälningar, varav 9 anmälningar gällde varg.
Att tjuvjakten på varg ökar förvånar somliga, som trott att licensjakten på varg som infördes i vintras skulle minska tjuvjakten. I regeringen säger man sig emellertid aldrig ha gjort kopplingen mellan licensjakt och minskad tjuvjakt.
– Det har hörts i debatten. Själv har jag aldrig trott på det. Men det är en trovärdighetsfråga för jägarna. Nu är det upp till bevis, säger miljöminister Andreas Carlgren till TT.
Förra veckan visade det sig också att EU-kommissionen förmodligen kommer att dra den svenska licensjakten inför EU-domstolen. Regeringen har redan fått ett skarpt brev där kommissionen ifrågasätter syftet med licensjakten av landets allvarligt hotade vargstam. Att kommissionen reagerat i frågan beror förmodligen på den anmäan som Naturskyddsföreningen, WWF och Svenska Rovdjursföreningen lämnade in i mars.
– Kommissionen har helt klart tagit vår anmälan på allvar, vilket ger hopp om vargens framtid i Sverige. Kommissionen skickar en viktig signal till riksdagspartierna när de gör utfästelser om rovdjurspolitiken inför valet. Den så kallade licensjakt som skedde i januari var ett hårt slag mot en hotad djurart som Sverige har ett ansvar för, ett ansvar som är klart fastlagt i EU:s rättsakter, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.
Samtidigt uppger Mikael Karlsson att han tycker att det är synd att man ska behöva gå till EU för att freda hotade djurarter i Sverige.
– EU:s rättsmaskineri maler så långsamt att det är möjligt att timmen redan kan vara slagen för de svenska vargarna när EU-domstolen slutligen avgör ärendet, såvida vi inte får en snabb tillnyktring av den svenska politiken, säger han.